КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

7944
КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени
Снимка: iStock

Битовите клиенти на електроразпределителните дружества ще получават електроенергия по регулирани цени на тока, определени от Министерския съвет, по време на преходния период от 1 юли 2025 до 31 декември 2025 г. Това съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Още: Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Регулаторът прие окончателно днес промени в Наредба №1 за регулиране на цените на електрическата енергия (НРЦЕЕ).

Компенсации

От комисията съобщават, че според измененията КЕВР ще определя ежемесечно компенсация за покриване на част от разходите на битови крайни клиенти за закупена електрическа енергия от краен снабдител по регулирани цени. В наредбата ясно се регламентира начинът, по който ще бъде формирана компенсацията.

С измененията НРЦЕЕ се привежда в съответствие с приетите съществени промени в Закона за енергетиката (ЗЕ) от 2023 г., допълват от КЕВР. Промяната в законодателството открива следващ етап от либерализацията на пазара на електрическа енергия, който предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия като необходим етап от пълната либерализация на пазара на дребно в частта му, обхващаща крайните битови клиенти.

Променена дата

С последните промени в ЗЕ от 25.04.2024 г. /изм. и доп. ДВ. бр.39 от 1 май 2024 г./ началото на преходния период на либерализацията на пазара беше променено и ще започне от 1 юли 2025 г., припомнят от КЕВР. От регулатора допълват, че след тази дата се премахва фигурата "обществен доставчик на електрическа енергия", определянето на прогнозна месечна разполагаемост за производство на електрическа енергия на производителите, от които общественият доставчик да изкупува електрическа енергия, както и количеството електрическа енергия, в съответствие с което общественият доставчик сключва сделки с крайните снабдители.

Още: Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Тогава ще отпадне задължението на КЕВР да утвърждава цени, по които: производителите, в рамките на определената им разполагаемост продават електрическа енергия на обществения доставчик; общественият доставчик продава на крайните снабдители изкупената електрическа енергия за нуждите на регулирания пазар; крайните снабдители продават електрическа енергия на битови крайни клиенти.

В нормативния акт на наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия се създава изцяло нова глава - за определяне на компонента от цената за дейността "снабдяване с електрическа енергия от краен снабдител", както и на компенсации за битови крайни клиенти. В глава трета, която урежда изменение на цените при основните методи на регулиране, е създаден нов чл. 40а. С нови текстове в преходните и заключителните разпоредби се урежда влизането в сила на изменената наредба, както и правила за определяне и изменение на компонентата по чл. 37г, ал. 1 и ал. 3 за регулаторния период, който започва от 1 юли 2025 г.

С отпадането на задължението за регулиране на цените на обществения доставчик и крайните снабдители и въвеждането на нови условия и ред за формиране на цената на крайния снабдител във връзка със снабдяването с електрическа енергия на битови крайни клиенти, както и определянето на компенсации, ще се осигури постепенно възможност за пълна либерализация на пазара на дребно, посочват от регулатора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Газпром" няма да ни плати, можем да обърнем на печалба договора с "Боташ": Говори енергийният министър

Ново 20: Енергийният министър разкри с колко ще поскъпне токът от 1 юли

Енергийният министър отива в САЩ заради АЕЦ "Козлодуй"

Евтим Милошев: Това лято по морето ще плащат на персонала с 20% повече

Марин Райков: Еврозоната ще донесе безспорни ползи на България

Експерти от САЩ оцениха оборудването за АЕЦ "Белене", което тръгва към Украйна

Сериозен ръст на трудовите злополуки в България

Инфлацията в ЕС и еврозоната остава без промяна

НСИ: Доходите на българите растат по-бързо от разходите през първото тримесечие

Усилията за пълно икономическо отделяне на Китай са "трудни, ако не и невъзможни"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика