Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симптоми на излишък на витамин D в организма и защо е опасен

19 май 2024, 19:07 часа

Витамин D е ключов елемент за здравето на нашите кости и мускули. Недостигът е способен да  доведе до редица неприятности, така че е важно да осигурите на тялото този витамин чрез диета или добавки. Въпреки това, както при всяко хранително вещество, твърде много витамин D също може да е вредно за вашето здраве.

Норма и излишък

Медицинските указания предполагат, че дневното количество витамин D, необходимо за поддържане на здрави кости и мускули, е около 10 микрограма. Този витамин може се получава от храни като мазна риба, яйчни жълтъци и черен дроб на треска, както и чрез слънчева светлина. Въпреки това, по време на периоди на липса на слънчева светлина, като например през зимата, може да потрябва екстра прием на добавка с въпросния витамин.

Недостиг на витамин Д - по какво лесно се познава

Опасностите от излишъка

Твърде много витамин D или хипервитаминоза D е рядко, но сериозно състояние. Прекомерният прием на витамин D може да доведе до повишени нива на калций в тялото, което от своя страна може да има отрицателни ефекти върху костите, сърцето и бъбреците.

Знак, че имате твърде много витамин D в тялото си

Един неочакван признак, подсказващ за излишък на витамин D в организма е повишеното уриниране. Този симптом, макар и неспецифичен, е един от индикаторите за възможен проблем с нивата на витамин D в организма. В допълнение, излишъкът от витамин D може да се прояви под формата на гадене, повръщане, слабост, объркване, апатия, коремна болка и дехидратация.

Витамин Д - преди или след хранене се взема

Какво да правя в такъв случай?

Ако подозирате, че имате излишък от витамин D, важно е да посетите Вашия лекар за тестове и съвет. Никога не трябва да увеличавате дозата на витамин D на своя глава без съвет от Вашия лекар, особено ако вече го приемате под формата на добавка.

Както липсата, така прекаляването с витамин D е опасно. Не си поставяйте сами диагнози, а се допитайте до вашия личен лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес