Крахът на фурните

6128
Крахът на фурните

Скъпото жито и скокът на горивата поставиха на колене хлебарите. Малките фурни фалират, а големите са на ръба на оцеляването. Единствено средноголемите компании все още успяват да кърпят положението. Това е тенденция, която се задържа вече няколко месеца подред, коментира Димитър Людиев от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, предаде Стандарт нюз.

Големите вериги са основните виновници, смятат от бранша. Другата обективна причина за краха на фурните са ниските цени на самуните. От началото на кампанията за прибиране на новата реколта от зърно положението на фурните започва да става от мрачно по-мрачно. Причината е, че житото е поскъпнало поне с 40%, оттам сериозен ръст има и при брашното, цените на горивата също са се увеличили значително. Хлебарите обаче не могат да си позволят да вдигнат цената на стоката си, защото ще загубят клиентите си, коментират от бранша. В резултат съдилищата се задръстват с искания за закриване на фирми, а интернет гъмжи от обяви за разпродажба на оборудване за производство на хляб. Цените за пълно оборудване за малък цех са около 6500-7000 лв. За 2000 лв. може да се купят машините за баничарница, колкото излиза и пълно оборудване за малка пицария.

Надценката на хляба достига 50%

Търговската надценка на хляба е между 45 и 50 на сто, а през последните години доставната цена на продукта е останала на едно и също ...

Много е тъжно да видиш подобно нещо, колегите разпродават машините, за да могат да покрият дълговете си, обясни Людиев. Ценовата война убива бизнеса, като ни принуждава да продаваме далеч под себестойността на продукта си, допълва той. По негови изчисления цената на самун от 650 г трябва да е около лев, ако го купите от производителя. В магазина пък трябва да струва с 10-ина стотинки повече, като се сложи надценката на съответния търговец. В същото време обаче масовата цена на 650-грамовия самун е около 80 ст. в магазина.

Германия дава 7 години гратис

Германия дава седем години гратисен период на фирми, които са в затруднено положение, разказва Димитър Людиев от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Там се смята за престъпление да се затвори работеща фирма, допълва той. Банките, общината и държавата се ангажират с всяка компания, която изпитва затруднения. Експерти на институциите влизат във фирмата и започват да дават съвети, така че да оздравят даденото предприятие. Ако след седем години тези мерки не дадат резултат, едва тогава фирмата се закрива, обяснява Людиев. Според него би било добре, ако нашата държава опита да създаде подобна организация. Защото никой не печели от фалирала фирма, обяснява хлебопроизводителят. Ако бизнесът не работи, банката не може да събере парите, които е дала като кредити, а общината и държавата губят данъкоплатец. Губи и обществото, защото всяка фалирала фирма означава нови безработни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика