Колко вида има и опасна ли е турбуленцията?

2031
Колко вида има и опасна ли е турбуленцията?
Снимка: iStock

Турбуленцията е често срещано явление по време на полети, което често предизвиква безпокойство сред пътниците. Разбирането на същността на турбуленцията и нейните последици обаче може да облекчи до голяма степен този страх.

Какво представлява турбуленцията?

Турбуленцията се отнася до нередовни, често хаотични движения на въздуха, които водят до неравни или разклатени полети. Тя се причинява от различни фактори, включително атмосферно налягане, струйни потоци, планински вълни, метеорологични фронтове и гръмотевични бури. Тези въздушни смущения създават въздушни джобове, които се движат непредсказуемо, което води до характерното клатене на самолета.

Видове турбуленция

Турбуленция на чистия въздух: Появява се на големи височини и не е свързана с облаци или бури, което я прави трудна за откриване с невъоръжено око или радар.
Термична турбуленция: Причинява се от издигащия се горещ въздух, често се наблюдава през деня над сушата.

Механична турбуленция: Възниква в резултат на движението на въздуха над особености на терена като планини или сгради.
Фронтална турбуленция: Свързана е с метеорологичните фронтове, където се срещат различни въздушни маси.
Турбулентност в резултат на буря: Генерирана от самолета, особено от големите самолети, която влияе на по-малките самолети, които се движат плътно след него.

Топ 10 на най-турбулентните маршрути в света: Два от тях са в Европа

Опасна ли е турбуленцията?

Макар че турбуленцията може да бъде обезпокоителна, като цяло тя не е опасна. Самолетите са проектирани да издържат на значителни натоварвания и могат да се справят с екстремни турбуленции. Пилотите са обучени да навигират и да се справят с турбулентните условия по безопасен начин.

Структурна цялост: Съвременните самолети са конструирани така, че да издържат на много по-големи натоварвания от тези, с които се сблъскват по време на турбуленция. Крилата и тялото на самолета се тестват стриктно, за да се гарантира, че могат да се огъват и огъват, без да се повредят.

Обучение на пилоти: Пилотите преминават през задълбочено обучение за справяне с турбуленцията. Те са оборудвани с инструменти и техники, за да намалят до минимум дискомфорта на пътниците и да гарантират, че самолетът ще запази безопасния си курс.

Мерки за безопасност

Въпреки относителната си безопасност, турбуленцията може да причини наранявания, обикновено на пътници, които не са седнали или не са поставили предпазни колани. Ето някои основни мерки за безопасност:

Знак за предпазен колан: Винаги се придържайте към знака за предпазен колан. Поставянето на предпазния колан, дори когато знакът е изключен, може да предотврати наранявания по време на неочаквана турбуленция.
Спазвайте инструкциите на екипажа: Екипажът на самолета е обучен да се справя с турбулентност и дава инструкции, които са от съществено значение за безопасността.
Закрепете свободните предмети: Свободните предмети могат да станат опасни по време на турбуленция. Ако се уверите, че ръчните куфари са правилно прибрани и подносите са прибрани, можете да предотвратите инциденти.

Технологични постижения

Напредъкът в авиационните технологии направи прогнозирането и управлението на турбуленцията по-ефективни. Съвременните самолети са оборудвани с усъвършенствани метеорологични радарни системи, които помагат на пилотите да откриват и да се ориентират в турбулентни зони. Освен това сътрудничеството с метеорологичните служби позволява по-добро прогнозиране на турбуленцията, което подобрява планирането на полетите и безопасността на пътниците.

Психологически аспект

Разбирането на турбуленцията може да помогне и за намаляване на страха. Знанието, че турбуленцията е нормална част от полета и че самолетите са проектирани да се справят с нея, може да намали тревожността. Заниманието с успокояващи дейности, като четене или слушане на музика, също може да помогне за отвличане на вниманието от сътресенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 лайфхака за спасяване на вашите домашни любимци от прегряване

Как да се грижим за ленените дрехи: 5 прости съвета

Какво се прави в нощта срещу Еньовден?

9 мита за възглавниците, в които е време да спрете да вярвате

6 навика в леглото, които разкриват нисък коефициент на интелигентност

Безпроблемно отслабване: как изгаряме калории, без да знаем

Българска или гръцка - коя азбука има повече букви?

Знаете ли как можем да снимаме светкавици?

Тези два вида риба са опасни за консумация - откажете се от тях

"Къде да гледаме мача довечера"? 4 места в София, идеални за европейското

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com