Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четири са офертите за доставката на 35 мотрисни влака по ПВУ

22 май 2024, 17:22 часа • 1678 прочитания

Днес бяха отворени подадените оферти в процедурата на договаряне без предварително обявление за доставка на 35 електрически мотриси, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията. Става дума за нулевоемисионни влакове с изискване за скорост над 160 км/ч, с капацитет минимум 200 седящи места.

Компаниите

Общо четири са участниците, подали документи в обществената поръчка, чийто краен срок изтече вчера. Това са полските PESA и Stadler Polska, френската Alstom и чешката Škoda. Предстои в кратки срокове назначената комисия да разгледа офертите и да проведе преговорите с компаниите.

Процедурата за доставка на 35 едноетажни мотрисни влака беше открита в началото на годината, но техническите спецификации на двамата участници, подали оферти, не отговаряха на заложените изисквания. Предвид сложността и спецификата на поръчката, с решение на министър Георги Гвоздейков, МТС премина към процедура на договаряне без предварително обявление.

Още: Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

"Ще поканим на преговори широк кръг от участници, за да постигнем максимална конкуренция, а за да гарантираме прозрачност ще отправим покана и към представители на Европейската комисия да наблюдават преговорния процес“, обясни тогава министър Гвоздейков.

Още: Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес