Милена Виденова, Axpo България: И през 2023 г. несигурната геополитическа обстановка ще държи енергийните пазари динамични

4173
Милена Виденова, Axpo България: И през 2023 г. несигурната геополитическа обстановка ще държи енергийните пазари динамични
Снимка: Axpo България

Водород, проекти за възобновяема енергия, батерии за съхранение и развитие на електроенергийната мрежа трябва да са фокусът на зеления преход на България

Милена Виденова е мениджър с над 21 години опит в банковото, застрахователното и финансовото дело. От август 2020 г. е изпълнителен директор на Axpo България и ръководи екип от над 100 професионалисти. Професионалният ѝ път е свързан с отговорни позиции в немската HypoVereinsbank, UniCredit Bulbank и австрийската HYPO NOE Gruppe Bank. През годините е била регионален мениджър на българския клон на кредитния застраховател Coface. Била е и изпълнителен директор на производителя на асансьори KONE. Има опит като предприемач в областта на застрахователното посредничество и финансовото консултиране. Завършила е магистърска степен по международни икономически отношения в УНСС - София, има множество специализации в страната и чужбина.

- Госпожо Виденова, в следствие на войната в Украйна и нарасналото търсене цената на енергийните носители значително нарасна. Как това се отрази на финансовите резултати на Axpo България?

- Войната в Украйна доведе до рекордно високи цени и големи флуктуации поради несигурността и високия геополитически риск. Това повлия на финансовите резултати на всички енергийни фирми. Различното при Axpo България е, че преди две години и половина започна да търгува първо в България и после на още два пазара. След това те се увеличиха поетапно и вече търгуваме на 15 пазара. При нас ръстът идва от навлизането на нови пазари и търговия с ток и газ, както и поради по-високите цени. Това, което е важно да се види е, че маржът остава общо взето непроменен. За две поредни години той е под 2%. Не може да се каже, че имаме свръхпечалби като търговец на едро.

По данни на Асоциацията на енергийните търговци, в която Axpo България също членува, първите десет по големина фирми отбелязват марж между 2,5% и 5%. Това зависи много от стратегията на съответната фирма. Ако тя не е спекулативна, а има хеджиране на позициите, рискът по отношение на волатилността е управляем, и при една търговия под формата на стокови деривати, има реализиран и нереализиран резултат. Така са структурирани продуктите във времето, така че в никакъв случай не може да се говори, че има свръхпечалби, а по-скоро един нормален марж на печалба от дейността. Ръстът, който се отчита при Axpo е от това, че има диверсификация на пазарите, на продуктите и услугите, като маржът е под 2,5%.

- Какви са Вашите бизнес очаквания за 2023 г.?

- Заявките са, че 2023 г. ще бъде също толкова динамична и интересна, тъй като има висока степен на несигурност. Цялата геополитическа несигурност сега е допълнена от финансови рискове, които надявам се, че с умелата интервенция на централните банки ще бъдат овладени, и ще се даде възможност за спокойна работа на фирмите. В противен случай това би довело до последици, които ще се отразят както на цената на финансиране, така и върху общите рискове и може би, в някаква степен, върху цената на емисиите на въглероден диоксид.

- Зелената трансформация предвижда бурно развитие на ВЕИ. Как това ще повлияе на пазара на електроенергия?

- Това е трудно да се каже, защото подготовката на много от големите проекти, които сега се реализират, им отне между 3 и 4 години. Някои от тях бяха започнати и много по-рано. Във всички държави в Европа съществува риск от канибализация, т.е., да се изградят прекалено много съоръжения или те да бъдат еднотипни, и така да се стигне до претоварване на мрежата.

Това, което е важно за България, е да се види как тези проекти биха се развивали във времето. Друг аспект, който ще промени играта, са иновациите и технологиите, свързани с батерии. В момента те все още са много скъпи. Необходимата инвестиция за един мегават е около 700 000 евро до 1 млн. евро.

Наличието на батерии и енергия от ВЕИ ще осигури едно по-плавно потребление и по-голяма предвидимост. Тогава пазарът на електроенергия ще заприлича много на пазара на газ с газохранилищата. Но все още в България такива проекти и инфраструктура не са налични. Със сигурност ще има повече възобновяеми източници, въпросът е как ще се развие пазарът във времето и как тези проекти ще се присъединят към мрежата. За момента това не е ясно.

- Мислите ли, че България има шанс да се справи с тези сложни проекти за съхранение на енергия в един обозрим средносрочен план, така че наистина да може да се възползваме от техните преимущества по адекватен начин?

- Зависи каква ще е политиката на държавата и до колко иска да ги насърчи. Ние имаме енергиен микс, който включва план за производство от въглищните електроцентрали, производство на ядрена енергия и много ВЕИ. Зависи и в каква степен ще се развият иновациите, за да може цените да се понижат на пазарен принцип и повече инвеститори да развиват системи за съхранение. А ако държавата иска да ги стимулира, може да заложи и политика за субсидиране. Доколкото знам в последния вариант на Плана за възстановяване това не е предвидено.

- Какъв е интересът от страна на българските клиенти към търговията с гаранции за произход?

- Интересът на клиентите е голям. Всеки производител на възобновяема енергия, има такива гаранции. В момента тези гаранции за произход се търгуват на малко по-ниска стойност, поради факта, че България не е завършила сертификацията им.

Ние като част от международна група оперираме над 25 различни регистъра, и имаме много индустриални клиенти от Западна Европа, за чиито потребители е ключово да използват продукти, създадени със зелена енергия и точно тези компании са кандидатите за закупуване. За всички производители на възобновяема енергия можем да предложим решения по отношение на търговията с гаранции за произход.

- Какви са плановете на Axpo за развитие на българския пазар?

- Axpo България е дъщерно дружество на швейцарската Axpo Group, компания с над 100-годишна история и близо 6000 служители. Axpo Group е активна в 30 държави в Европа, Америка и Азия. Тя е най-големият швейцарски производител на възобновяема енергия. В Европа инсталираните възобновяеми енергийни мощности на Axpo достигат 5000 МВ.

Axpo България има две основни дейности. Тази, която е традиционна от повече от 16 години, е свързана с предоставянето на услуги за групата, които са по отношение на енергийната логистика, бек офис функциите. Добавят се и нови функции, които са свързани с управлението на човешки ресурси, привличане и задържане на таланти.

Също така от близо три години имаме търговска дейност на едро. Това, което възнамеряваме е да имаме устойчиво представяне във всичките пазарни сегменти, както в търговията на едро с газ и ток, така и в ориджинейшън услугите и индивидуалните услуги за крайни клиенти като големи потребители на енергия и производители на възобновяема енергия, където можем да предложим различни решения, било то само финансови, или с физическа доставка.

- Броят на служителите на Axpo България значително се увеличи през последните две години. Ще наемате ли нови хора и на какви изисквания трябва да отговарят кандидатите?

- През последните две години нашият екип нарасна с над 60%. В момента сме над 100 професионалисти. Постоянно имаме отворени позиции, които са обявени на сайта ни. В момента търсим специалисти за HR екипа ни. Имаме и изключително атрактивни стажантски програми, тъй като бизнесът е специфичен, а ние искаме да привлечем завършили студени и да ги обучим на място. Имаме 18 месечна програма, а също и по-кратки стажове от 6 месеци. От миналата година стартирахме и едномесечни стажове за ученици, за да могат да получат добра кариерна ориентация.

- Кой е идеалният кандидат за работа за Ахро България?

- За нас идеалният кандидат е мотивираният човек. Този, който търси и очаква динамична работа и иска да бъде част от международен екип в България. Ние много държим на измерване на когнитивните умения на кандидатите. Един кандидат се състезава със софтуер на базата на изкуствен интелект. Повечето профили при нас са доста аналитични, тъй като работата изисква прецизност, съобразителност и мащабност.

Например екипът ни за газова логистика в България обслужва всички дружества в Европа. Поемаме обслужването и на офиса ни в Сингапур. Това е работа 24/7. Също така по отношение на логистиката, свързана с ток, обслужваме над 22 държави. Предлагаме и много бек офис услуги за цялата Група. Така че идеалният кандидат е този, който иска да научи бързо много неща, да получи удовлетворение от работата в екип и признание в една международна компания.

Много залагаме на развитието и обучението на кадрите. Имаме собствена Axpo академия, а също и много индивидуални програми при въвеждане на служителите. Осигуряваме менторски и/или коуч програми, за да може всеки един кандидат да бъде максимално добре обучен. Засилваме кооперацията с университетите, тъй като борбата за таланти е все по-ожесточена и се надяваме да бъдем предпочетени като работодател. Със сигурност сектор енергийна търговия в момента е много динамичен и дава възможност на всеки един колега да даде най-доброто от себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com