Нова идея за определяне на минималната работна заплата

6613
Нова идея за определяне на минималната работна заплата

Националният тристранен съвет за сътрудничество (НСТС) ще дискутира създаването на механизъм, който да определя размера на минималната работна заплата. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Според Адемов дискусиите ще започнат още тази седмица, тъй като вече няма пречка работодателите да се върнат в тристранката. Това е възможно, след като на 1 август Народното събрание на практика отмени закона „Яне Янев”, според който и лица на висши длъжности в частния сектор трябваше да декларират имуществото си публично пред Сметната палата. Законът беше обявен за противоконституционен от големите работодатели, които участват в НСТС, тъй като те реално не вземат крайни решения, касаещи държавата като цяло и сега нормата беше ревизирана.

По думите на Адемов идеята е в новия механизъм да бъдат заложени индикатори и критерии, които да определят по по-честен начин промяната на минималната работна заплата – например инфлацията, средната работна заплата, линията на бедност. Всички тези критерии са измерими с точни цифри и тяхното използване в уравнението за минималната заплата ще блокира опасността тя да бъде променяна заради политическа конюнктура, смята министърът.

Социалният министър коментира още, че се правят максимални усилия и в края на годината да бъдат раздадени и коледни добавки за пенсионерите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика