Променят правилата за ДДС от догодина

8398
Променят правилата за ДДС от догодина

През юли е възстановен със 130 милиона лева повече ДДС, отколкото през предишните месеци, съобщи заместник-финансовият министър Людмила Петкова пред БНР, предаде Стандарт нюз.

Според справките декларации в Националната агенция за приходите в хазната не са внесени 450 милиона лева ДДС към началото на юли.

До 3 млрд. лева се точат годишно от държавата, казва Гриша Ганчев

Не се ли гнусите от стила на поведение на политиците, от езика, от самия диалог, който водят помежду си и обществото? Говоря за този ...

"Тези 450 милиона, невнесени по справки-декларации, дори и всичките да се съберат, те ще отидат за възстановяване на фирмите на ДДС. Няма да се повишат очакваните постъпления в бюджета", добави Петкова.

Заместник-министър Петкова цитира данни, че на фирмите трябва да се възстанови ДДС за 500 милиона лева, натрупани за първите пет месеца на годината. По думите й 70 на сто от невърнатия данък е за периода от февруари до април.

От първи януари догодина около 200 хиляди фирми с оборот до 500 хиляди евро за последната година ще могат да се регистрират, за да отчитат ДДС-то си касово. Това означава, че ще плащат данъка си и ще могат да ползват данъчен кредит, когато получат плащанията си от клиентите и се издължат на доставчиците си. Целта е да се подпомогнат малките и средните предприятия и да се намали междуфирмената задлъжнялост.

За да се въведе касовата отчетност на ДДС, трябва да се промени Закона за данъка върху добавената стойност и Правилника за прилагането му. "Лице, което е под режим "касова отчетност на ДДС" има право на данъчен кредит за доставки на стоки и услуги само когато е платило на своя доставчик и данъка, изискуем по неговите доставки, само след като е получил плащане от клиента си", добави Петкова.

Хванаха измама за 1,5 млн. лева с ДДС покрай проверки на зърнопроизводители

Измама за 1,5 млн. лева от ДДС разкриха криминалистите в Добрич, а местната полиция задържа трима души, съобщи главният секретар на МВР...

При стандартното отчитане, валидно сега, от значение са не плащанията, а самата доставка и издаването на фактурата. Режимът не цели специално да намали данъчните измами, но може и да има такъв ефект, обясни Петкова. "Няма как да се ползва данъчен кредит, ако не е платено, предвидили сме плащането да бъде по банков път. Сделките между свързани лица също са изключени от режима, условия, които по някакъв начин да спират, ако се опита някой да ползва режима за данъчни измами", допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика