Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

15 май 2024, 19:22 часа

Всеки от нас може да има неприятни и понякога болезнени пукнатини по петите. Важно е не само да се идентифицират причините за появата им, но и да се намерят ефективни методи за лечение.

Основните фактори за появата на пукнатини

·       Липса на влага в кожата

Кожата бързо реагира на липса на течност, дори ако човек не се чувства много жаден. Това подвеждащо чувство може да ни накара да пием по-малко вода, отколкото тялото ни се нуждае.

Кожата създава един вид бариера, която помага да се задържи влагата и предотвратява нейното прекомерно изпаряване, като по този начин поддържа водния баланс.

С този лек - напуканите пети стават като нови

·       Недостатъчно отстраняване на мъртвите клетки

Процесът на ексфолиране включва премахване на мъртвите кожни клетки, в този случай, от краката. Ако мъртвите клетки образуват тънък слой, те могат лесно да бъдат отстранени с помощта на специална пила за педикюр или парче пемза.

Най-добре е да извършвате тази процедура на всеки два до три дни, докато вземате душ или вана.

Ако пренебрегнете редовното ексфолиране, мъртвите клетки започват да се натрупват и да се слепват, образувайки уплътнения.

Големите участъци от удебелена кожа увеличават риска от напукване, тъй като кожата става по-малко еластична и изсъхва.

·       Постоянен натиск върху определени участъци от кожата

Носенето на неудобни обувки, които оказват натиск върху определени части на крака, може да доведе до образуване на мазоли с течение на времето.

·       Ефект на високи температури

Този аспект е особено важен за жителите на топлите страни или за тези, които предпочитат активен отдих на слънчеви места.

Интензивните слънчеви лъчи могат да изсушат кожата на краката ви, а попадането на пясък под краката ви влошава ситуацията.

·       Наднормено тегло

Натискът върху краката играе важна роля при образуването на мазоли, които с течение на времето могат да се превърнат в пукнатини.

·       Недостиг на витамини и различни заболявания

Пукнатините по краката могат да бъдат резултат от различни заболявания, като диабет, псориазис, хипотиреоидизъм и други. Когато човек е диагностициран с такива заболявания, става по-лесно да се разбере причината за пукнатините.

Ефективни домашни маски за напукани пети

Методи за борба с напуканите пети

Важно е първо да се установят причините за появата на пукнатини и след това да се премахнат основните провокиращи фактори.

·       Използвайте кератолитични средства

Пукнатините по петите могат да бъдат дълбоки и твърди, така че обикновеното стъргане няма да помогне - необходими са по-мощни продукти. Кератолитиците са продукти за педикюр, които могат ефективно да омекотят мазоли и пукнатини без използването на гореща вода.

С тяхна помощ можете да възстановите дори много занемарени крака, след което трябва да продължите редовната грижа.

·       Не пренебрегвайте кремовете за крака

Ежедневно нанасяйте върху краката си овлажнители, лосиони, серуми или други специализирани продукти за грижа за краката.

·       Изберете удобни обувки

Обувките ви трябва да са удобни, да не ви стягат или да създават ненужен натиск и да предотвратяват прекомерното изпотяване на краката ви. В горещо време дайте предпочитание на отворени модели с мек вътрешен слой.

При наличие на заболявания задачата става по-сложна, но тук всичко може да бъде решено: комбинацията от лечение и правилна грижа за кожата на краката ще доведе до желания резултат.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес