Пълна амортизация на влаковете у нас отчете одит

6983
Пълна амортизация на влаковете у нас отчете одит

БДЖ изпитва сериозни затруднения при техническата поддръжка на локомотиви и влакове. Причината е липсата на добре оборудвани ремонтни бази и недостиг на квалифициран персонал. Поради лошото състояние на влаковете пада и качеството на предлаганата от БДЖ услуга. Това са част от изводите, посочени в одит на Сметната палата за дейността на „Холдинг БДЖ” ЕАД. Одитът бе изготвен по поръчка на парламента.  

Подвижният железопътен състав е морално и физически амортизиран, става ясно от документа. Оказва се, че 42% от влаковете са произведени между 1980 и 1989 г., а 35% са още от преди 1980 г. Близо половината от локомотивите и мотрисните влакове са на възраст над 30 години. За много от тези машини вече е преустановено производството на части, затова и тяхната техническа поддръжка е изключително трудна. Това не дава възможност БДЖ да спазва стандартите за качество в частта на комфорта и превоза.

В одита се припомня, че БДЖ – Пътнически превози” ЕООД има несъбрани вземания от „БДЖ – Товарни превози” ЕООД в размер на 21 млн.лв. Те влияят върху финансовото състояние на дружеството, като намаляват неговата ликвидност и платежоспособност.

Запознайте се по-подробно с одита в expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика