Русия: България и премиерът й ни мразят, но са по-надеждни за транзит на газ

9470
Русия: България и премиерът й ни мразят, но са по-надеждни за транзит на газ

България няма да бъде толкова проблемна страна за транзита на руски газ, колкото Украйна. Това посочва директорът на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов пред агенция Росбалт.

„България не е най-приятелски настроената страна към Русия. Към нас агресивно е настроен премиерът Бойко Борисов. Сега избраха президент, който е негов поддръжник. Влиянието на САЩ върху България е колосално. По време на скорошната си визита в София държавният секретар Хилари Клинтън посъветва властите да се откажат от руския газ и да добиват шистов газ”, посочва експертът.

Костов във Facebook: Веднага поискайте от "Газпром" да намали цените!

Лидерът на ДСБ Иван Костов демонстрира поредната си активност във Фейсбук. Бившият премиер призова правителството да поиска незабавно ...

В същото време, според него, България ще бъде много по-надежден партньор за транзита от газ от Украйна.

„Политическото ръководство на България няма да краде или да пречи на транзита на газ”, отбелязва Симонов.

България ще преговаря за по-ниска цена на доставяния от Русия природен газ по текущите договори. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Министерски съвет след срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на Съвета на директорите на "Газпром" Алексей Милер, предаде „Фокус”.

Веднага започваме преговори по текущите договори за доставка на природен газ, които изтичат в края на тази година – целта е да постигнем допълнително коригиране на цената, което, разбира се, трябва да е в посока надолу, посочи министърът. Председателят на Съвета на директорите на руската газова компания „Газпром” Алексей Милер е поел ангажимент до един-два месеца да има решение по този въпрос.

FT: Газпром е намалил с 10% цената на газа по дългосрочните доставки

Руският газов гигант Газпром е понижил с 10 процента цената на газа по дългосрочните си доставки за потребителите в ЕС и Турция, съобща...

На срещата при премиера Бойко Борисов са обсъдени три теми – проектът за газопровод „Южен поток”, новите договори за доставка на природен газ и текущите договори за доставка на газ.

По „Южен поток” общата ни цел е да приключим предварителните дейности така, че към ноември месец да можем да вземем окончателно инвестиционно решение за българския участък. По бъдещите договори за доставка, потвърдихме позицията си те да се сключат в съответствие с принципните договорености от лятото на 2010 година, при които взаимоотношенията са директно между „Газпром експорт” и „Булгаргаз”, без посредници. Ценообразуващата формула да вземе предвид новите тенденции при изчисляването на цената, това означава да има компонента за спотовата цена, означава като цяло да се намали обвръзката с нефтения пазар, каза министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика