Кунева: Предлагаме за одобрение програма за сигурност в училищата

5944
Кунева: Предлагаме за одобрение програма за сигурност в училищата
Снимка: БГНЕС

От 2557 училища видеонаблюдение в двора имат 1456 училища и в сградите 1740. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на пресконференция, свързана с актуални теми в образованието.

"Мерките за осигуряване сигурността в училищата са изграждане и укрепване на огради на училищните дворове, осигуряване на контролиран достъп на лица в училищните дворове в учебно време, извън учебно време да не се допуска достъп на външни лица в училищните дворове, заключване на входовете, които не се ползват в училищните сгради, рестриктивен пропусквателен режим в училищата, провеждане на срещи с охранителни фирми с оглед набелязване мерки за подобряване на дейността им, при възлагане на обществени поръчки за осигуряване охрана на училищата, да се избира икономически най-изгодна, но и най-ефективна оферта", изброи Кунава.

"В националната програма, която предлагаме на МС да одобри, имаме достъпно и сигурно училище. Този модул "Сигурност" е в размер на 1,5 млн. лв., засяга 451 държавни училища, които могат да кандидатстват за средства според потребностите си. В тях влизат както училища на МОН, така и на Министерство на културата, на младежта и спорта, на земеделието", обясни още тя.

"Ние вече имаме карта за места, където няма такава система за наблюдение, контрол и сигурност в училищата", допълни министърът.

о думите й всички училища, в които се провеждат матури, са с видеонаблюдение. "Училищата, които нямат видеонаблюдение, са предимно малки училища, в малки населени места, а в София има само 14 такива", уточни тя, цитирана от Фокус.

"Общият брой на училищата, в които няма никакво видеонаблюдение, е 621. Борят на училищата, които са с ограничен достъп на външни лица в двора, са 1043. Тези със свободен достъп на външни лица до двора е 1515. В 62 училища в цялата страна дворовете са незаградени. Общо за страната училищата, в които охраната е на щат, са 916, а в които охраната е от охранителна фирма са 658", поясни Кунева и добави, че има такива и с договори със СОТ.

"Ще споделя тази карта с колегите си от МВР, за да можем със съвместни усилия да направим план къде най-бързо могат да се запушат пробойните по отношение на сигурността", заяви тя.

Дават 1,5 млн. лв., за да има охрана във всички училища

1,5 милиона лева са определени от Министерство на образованието и науката за училищата без охрана. Това каза пред журналисти вицепремие...

"Средствата, които ние ще дадем по модул сигурност, ще отидат там, където най-много се нуждаят, но докато се изградят тези системи за сигурност, ние трябва да бъдем изключително бдителни и готови веднага да направим необходимото и със средствата, които имаме да осигурим тази охрана. Охраната в училищата не може да се отлага", категорична беше министърът.

По думите й на 28 март е националната работна среща с участието на МВР, Министерство на правосъдието, ДАЗД, психолози, родители и на нея ще се набележат и още мерки.

В момента върви обучение от Синдиката на българските учители в сътрудничество с МОН за реакция при кризи, включително и терористично нападение, допълни Кунева.

"В област по 100 учители и директори минават през подобно обучение", уточни Кунева. По думите й, в Кърджали половината от училищата нямат никакво видеонаблюдение, в Смолян - 48% от общия брой на училищата в областта, Хасково - 39%, Ловеч - 35%, Разград и Силистра - 31%. В процентно отношение най-много училища с незаграден двор има в Габрово, където са 27%, в Перник - 27%, Видин - 19%. "Подобна карта на сигурността имаме и ще вървим стъпка по стъпка към пълно покриване на сигурността във всяко българско училище. Съзнаваме, че имам места, където рискът е по-голям и че без помощта на общините, МВР и обществеността винаги може да се отвори пробойна, затова са необходими общи национални усилия", посочи тя.

Според нея вероятно тази година няма да стигнат парите за всичко. "Ако финансирането идва от общините, ние, като МОН, разпознаваме своите ангажименти, за да можем да направим всичко необходимо учителският състав, директорите да се включат и да направим най-доброто", допълни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com