Подалият оставка зам.-образователен министър: Свърших нещо полезно

2033
Подалият оставка зам.-образователен министър: Свърших нещо полезно
Снимка: БГНЕС

Можах ли да свърша нещо полезно - да. Можеше ли да продължа да бъда по-полезен навън, отколкото вътре, отговорът е не. Така че всичко си е на мястото. Това заяви зам.-министърът в оставка проф. Николай Денков.

Денков беше освободен от длъжността си вчера по негова молба, в която посочва като мотив съществени различия с приоритетите и стила на работа на министъра на образованието Меглена Кунева.

Въпреки че безработицата сред висшистите у нас е сравнително малка, проф. Денков подчерта, че пред българското образование стоят няколко сериозни казуса, които тепърва трябва да бъдат решени, предаде Bulgaria ON AIR.

"Проблемът е че над 50% не работят за позиция, която изисква висше образование. Имаме излишък в някои области като администрация и управление, а в същото време имаме дефицит от 400 студенти по математика", обясни той.

Окончателно - следващата учебна година почва без необходими нови учебници

Действието на скандалния Закон за училищното и предучилищното образование няма да бъде отложено. Това стана ясно след гласуване на пред...

"Ние всичките тези проблеми ги решаваме по един елегантен и сравнително ясен механизъм и той се състои в следното: Оценява се как работи висшето училище в дадено направление по три групи показатели. Единият от тях е свързан с реализацията на студентите, дали те намират работа за съответното направление, на базата на което се субсидира за качество. Второто, което казваме е, че качеството във висшето образование изисква научни изследвания, защото преподавателите не могат да преподават нещо, което е отпреди, от тяхната младост. Те трябва да познават най-новото в съответната област, а в целия свят, това е се прави като ти познаваш, правиш и преподаваш науката, по която работиш", заяви той.

Денков даде частичен коментар и за причините за оставката на бившия просветен министър проф. Тодор Танев.

"Защо министър Танев си тръгна, питайте него. Той е много по-подходящ да даде отговор на този въпрос. Факт е, че нямаше конкретна причина в този случай. Имаше известна манипулация на общественото мнение, бих казал, която беше използвана по този начин и за съжаление вместо да се обсъдят задълбочено учебните планове и програми, имаше едно плъзгане по важни въпроси, но със сигурност не единствените", заяви той.

За финал на разговора зам.-министърът в оставка заяви, че ще се върне към работата си в Софийския университет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com