Програмата „Забавно лято, грижовна есен“ стартира за седма поредна година

1137
Програмата „Забавно лято, грижовна есен“ стартира за седма поредна година
Снимка: Програма „Забавно лято, грижовна есен“

За седма поредна година Фондация „BCause: в помощ на благотворителността“ ще реализира програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ с финансовата подкрепа на  Филип Морис България. Устойчивата програма има за цел да подкрепя тютюнопроизводителните общности в няколко области за развитие: образование, здравна грижа и предприемачество. Програмата включва следните компоненти: Oбразователно-приключенски академии за деца в училищна възраст, обучение за учителите в тези райони за методите на неформалното образование, Академия за местни предприемачи за стартиращия местен бизнес и медицински прегледи за възрастните хора. Всички дейности се осъществяват в тютюнопроизводителните региони в България -  Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен.  

На 26-ти юли стартираха общо 23 летни Академии за деца в 17 населени места, като всяка продължава 5 дни.   Над 530 деца от 1-и до 7-и клас ще успеят да се включат в обученията на „Забавно лято“, които ще продължат до края на август.  

Фокусът в тазгодишното издание на програмата е върху развиване на практически знания и умения на децата в естествена природна среда чрез подхода STEAM – наука, технология, инженерство, изкуство и математика. Заниманията ще се провеждат на открито, за да откъснат децата от употребата на телефони и компютри, наложена от онлайн обучението в пандемията. Всеки ден в академиите ще бъде включен отделен модул, в който децата ще влизат в ролята на изследователи на „аз, аз и ние, ние и света“.  

Създаденият в рамките на миналогодишното издание „Приключенски дневник“ отново е достъпен на специалната страница https://zabavno.bcause.bg/. Тук родители и учители могат да се запознаят с програмата и методите на работа и да използват свободно публикуваните ресурси. Деца от цялата страна, без ограничение, могат да свалят и работят през лятото с материалите в Приключенския дневник. Разделени в три възрастови групи, в него, подрастващите ще открият умни и забавни задачи, игри и дори упражнения за добра спортна форма.

За четвърта поредна година ще се проведе и Академията за учители, в която ще се включат над 20 участници от отдалечените райони. За началните учители е предвидено обучението „Чета с любов“, което има за цел усвояването на ускорено ограмотяване за деца-билингви в начален курс. Тази година предстои създаване на учебно помагало за всички предмети в начален курс. За учителите, преподаващи на ученици от 5-и до 7-и клас, е предвидено обучение по проектно-базирания подход STEAM. След обученията е предвидено индивидуално менторство за подкрепа при въвеждане на новите образователни методи в предстоящата учебна година. Партньор в провеждането на детските и учителските академии е Народно читалище „Бъдеще сега“.

През есента програмата „Забавно лято, грижовна есен“ продължава с медицински прегледи за възрастните хора в 24 населени места, които миналата година бяха отменени поради епидемичната обстановка и бяха раздадени, вместо това, хранителни добавки и имуностимуланти. Екипи от лекари специалисти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология и ендокринология ще проведат прегледи по места според заявените нужди. Прегледите ще се осъществяват в партньорство с Българска болнична асоциация и медицински специалисти от болниците МБАЛ „Хигия“ в Пазарджик, МБАЛ „Пулс“ в Благоевград и УМБАЛ „Медика“, Русе.  

Предстои и петото издание на Академията за местни предприемачи, насочена към подкрепата на хора с бизнес идеи в тези региони. След одобрение на първоначалните бизнес-идеи и съпътстващото обучение и менторство, избраните екипи с най-обещаващи бизнес планове ще презентират и защитават своите идеи пред жури в София. Финалистите ще се състезават за финансиране на бизнеса си от общ  награден фонд от 30 000лв.   

“Забавно лято, грижовна есен” се осъществява в тютюнопроизводителните региони от 2015 г. насам от Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и глобалната й стратегия за устойчиво развитие. За изминалите 6 години програмата обхвана над 2 800 деца между 7 и 14 г., 6 400 възрастни хора, 250 екипа млади предприемачи и над 100 учители в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. Досега в програмата са инвестирани общо над 1 милион лева.  

Програмата е носител на редица престижни награди за цялостна КСО и устойчиво развитие, както и за принос в сферите на образованието, медицинската грижа и насърчаване на предприемачеството в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com