Кунчев: Няма организъм, който да не може да бъде заразен с COVID-19

4177
Кунчев: Няма организъм, който да не може да бъде заразен с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Рано е да се каже и има доста въпроси за изясняване каква точно да е евентуалната трета, бустерна доза ваксина срещу COVID-19, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"След известен период от време, когато започне да спада имунитетът, една такава бустерна доза рязко повишава имунитета и неговата продължителност. От тази гледна точка изненада няма, но докато не се промени кратката характеристика на продукта, никой лекар няма да си позволи да прави нещо, което не е написано в нея. Това сигурно ще се промени. Сега се извършват доста проучвания и това, че една-две държави са решили да го правят е добре, но е малко рано. Обикновено при някои от ваксините тази бустерна доза не е еднаква с основната ваксинация. По принцип в бустерната доза антигенът е в по-малко количество, защото е достатъчно, за да предизвика отговор и няма нужда да е пълна доза, както е обикновено, но дали и тук ще е така или не, ще решат производителите", допълни Кунчев.

Започват проверки за спазване на COVID мерките в курортите и по пътищата

С нова заповед до края на деня ще се разпореди да се направят проверки в курортите по морето и планините, както и по магистралите. Ще ...

До 15 септември има повече от месец и може да се окаже, че пикът е преминал, каза Ангел Кунчев, коментирайки дали ще настоява учебната година да започне дистанционно. Делта вариантът на вируса засяга ниските възрастови групи, но е малко вероятно учебната година да започне дистанционно, допълни той. По думите му решението за началото на учебната година и протичането й трябва да бъде взето от експертите в МОН. Кунчев напомни, че засега няма отмяна на разпоредбата за носенето на защитни маски в класните стаи. За учениците от първи, седми и дванайсти клас е най-важно да продължат да ходят на училище, но се съобразяваме максимално с предложенията на МОН, тъй като там най-добре ще преценят кое е подходящо за децата.

Няма организъм, който да не може да бъде заразен с вирус, но е изключително важно каква доза от вируса е погълнал. Колкото е по-висока дозата, толкова по-бързо става заразяването и толкова по-бурна е реакцията. Отделните качества на всеки организъм и имунитет са ключови. Освен антителата в кръвта и клетъчният имунитет, който пази дълго информация за съответния антиген, има и локален имунитет на лигавицата от секреторни антитела, които имат важно значение. Това обаче зависи от състоянието на всеки организъм, а хората в добро здраве ще бъдат много по-защитени. Това е и едно от възможните обяснения защо при Делта варианта, засягащ младите хора, смъртостта е сравнително по-ниска. Това обаче все още не е потвърдено, очаква се доклад с данни от ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване