20 000 души скандираха за равно заплащане на двата пола в Швейцария

1251
20 000 души скандираха за равно заплащане на двата пола в Швейцария
Снимка: iStock/Guliver

Около 20 000 души се събраха в Берн, призовавайки за равенство в заплащането на двата пола, информираха организаторите, като предупредиха, че голямо количество жени са готови да започнат стачка, ако швейцарските парламентаристи не редуцират разликите в заплатите.

Жените "са уморени от сексизъм и дискриминация, от неравенство в заплащането", се казва в изявление на най-голямото обединение на Швейцария Униа. В него членуват повече от 40 организации, отговорни за демонстрацията, в която 20 000 души поискаха от законодателите да направят необходимото, за да намалят съществуващата разлика в заплатите между мъжете и жените, които вършат същата работа.

Швейцария призова за реформа на Шенген

Швейцария смята, че Европа трябва по-добре да координира действията си относно политиката към мигрантите и предоставянето на убежище, а...

Демонстрацията е в подкрепа на решението на долната камара на швейцарския парламент да обсъди в понеделник ревизия на закона, насочена към налагане на повече надзор над разпределението на заплатите в големите компании.

Демонстрантите размахваха плакати, изискващи "Равенство сега" и протестирайки "Еднаква работа - различна заплата", както и такива с надписи "Уморени от чакане", съобщиха от агенция АТС, цитирани от БГНЕС.

Равенството между половете е заложено в швейцарската конституция от 1981 г. насам.

Но жените все още печелят средно с 20% по-малко от мъжете в богатата алпийска страна - "скандален процент", твърди Униа.

"Дори да вземете под внимание всички обичайни извинения, сравнявайки жените и мъжете в една и съща позиция със същия професионален опит, факт е, че една жена в Швейцария е измамена с 300 000 швейцарски франка (313 000 долара, 266 000 евро ) в хода на кариерата си, само защото е жена", каза Корин Шарър, член на управителния съвет на Униа.

Швейцария затяга правилата за хазарта

Швейцарските гласоподаватели одобриха блокирането на базираните в чужбина сайтове за залагания в референдум във връзка с нов закон за х...

Във време, когато равенството между половете доминира в обществените дебати по света, швейцарското правителство поиска депутатите да въведат надзор върху начина, по който се определят заплатите в опит да се намали разликата в заплащането в страната.

Призивът на Берн е всяка компания с повече от 50 служители да бъде задължена да предоставя на независима организация за проверка детайли относно равенството в заплатите на всеки четири години.

Горната камара на швейцарския парламент даде зелена светлина през май миналата година на неуточнена версия на това, заявявайки, че то трябва да се прилага само за компании с повече от 100 служители - засягащо по-малко от един процент от работодателите в страната.

Долната камара трябва да обсъди този законопроект в понеделник, но Униа и други организации настояват за засилено преразглеждане на закона. Те искат например жените, които са дискриминирани, да имат право на компенсация, както и глоби за фирми, които позволяват да се запази разликата в заплащането.

Ако долната камара не "поправи несправедливостите", Униа заяви, че и други организации ще инициират "стачка на жените" през 2019 г., за да гарантират, че "правата на жените за равенство най-накрая ще се материализират".

Скандал в Швейцария заради липса на документи за неоторизирана военна част, създадена за борба със СССР

Изчезнаха засекретени документи, отнасящи се за дейността на т. нар. "тайна армия", създаден през 50-те години на миналия век в Швейцар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Пореден крах на принц Хари в съдебния спор за полицейска закрила

Неволя: В Оренбург построиха сами дига срещу наводнението, може да им я бутнат (ВИДЕО)

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Загубиха и веднага донос за ЛГБТ: Женска волейболна драма в Русия (СНИМКИ)

Поредна нощ на протести в Грузия срещу закона по руски за "чуждестранните агенти" (ВИДЕО)

Изборните измами в Русия: Няма проблем (ВИДЕО)

Баща инжектира едногодишната си дъщеря с живак в Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа