2020 : Най-черният сезон за испанския туризъм

4118
2020 : Най-черният сезон за испанския туризъм
Снимка: iStock

Испанският туризъм преживя най-тежкото лято в историята си заради удара от коронавирус. Чуждестранният туристически поток на практика беше нулев през юни. През юли около 2,5 милиона чужденци са посетили страната, което е с 75% по-малко от преди година, въпреки отварянето на границите. Докато през август, ваканционният месец, сривът беше още по-голям (75,9%) и само 2,4 милиона са посетили Испания, анализира пред националната телевизия RTVE Диана Фресенда, цитиран от БГНЕС.

За председателя на Съвета по туризъм Хуан Молас данните са "опустошителни, драматични и катастрофални" и към тях се добавя "абсолютната несигурност", пред която е изправен секторът през следващите месеци, обусловена от непредсказуемия напредък на пандемията и утвърждаването на ефективна ваксина или лечение.

Секторът беше уверен, че отварянето на външните граници и освобождаването на вътрешния туризъм от 21 юни ще насърчат туристическото търсене през летните месеци. „На хоризонта имаше малка светлина и след края на карантината имаше възстановяване на резервите за юли, август и септември“, обяснява Мола.

В рамките на няколко седмици обаче се увеличи броят на случаите и страхът от заразяване предизвика отмяната. По-късно дойдоха препоръките да не се пътува до Испания и карантините, наложени от страни като Великобритания, която е основен партньор по входящ туризъм. Това предизвика срив на хотелските резервации.

"Летният сезон се срина в средата на август, когато все още имахме шанса да възстановим поне част от загубеното", казва президентът, който се опасява, че тази криза ще продължи и през 2021 година.

Прогнозите не са оптимистични. Световната туристическа организация (UNWTO) изчислява, че Испания няма да възстанови своите предпандемични туристически индекси до края на 2021 г. Докато Испанската Банка удължава възстановяването по-далеч и предполага, че туристическата криза ще продължи поне още две години.

До момента тази година Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) понижи прогнозата си за трафика за 2020 г., прогнозирайки по-слабо от очакваното възстановяване след "катастрофален" край на летния сезон на пътуванията. Очаква се, че трафикът за цялата 2020 г. ще бъде с 66% по-малко в сравнение с 2019 г.

В този контекст бизнесмените са принудени да затворят сезона по-рано. Дори призивът за мобилизиране на националния туризъм и спадът в цените на хотелите с почти 10% не са помогнали да компенсират бедствието.

В действителност, според Националния статистически институт на Испания (INE), нощувките са спаднали с 95% през юни до 1,8 милиона, със 73,4% през юли, за да надхвърлят едва 11,5 милиона, докато през август направо са потънали с 64,3% до 16,8 милиона. Данни, които са далеч от над 127 милиона нощувки, регистрирани през същия период на миналата година - от юни до август 2019 г.-.

Някои испански региони, като Кантабрия и Астурия, са постигнали нива на заетост от 70%, много над средното за страната (44,2%) и далеч от Балеарските острови (40,3%) и Канарските острови (46,6%), които заемаха челните позиции в класацията всяко лято благодарение на чуждестранни посетители.

Заради отхвърлено предложение в Закона за чужденците, ВМРО с гневна критика към депутати

За огромно съжаление днес партийният конформизъм и политическото късогледство надделяха в пленарната зала. Депутатите от ГЕРБ се въздър...

По този начин годината, в която ще се надхвърлят 84 милиона чуждестранни туристи и която ще доближи Испания до първото място в класацията на основните световни туристически дестинации, ще завърши с рекорд, но с отрицателен резултат.

От Алианса за върхови постижения в туризма (Exceltur) повишават загубите на сектора за 2020 г. до 98 753 милиона евро и определят панорамата като „необичайна и мрачна“, със спад в туристическата активност от 64,7% в сравнение с предходната година . Асоциацията на работодателите смята, че този срив би обяснил повече от половината от спада на испанския брутен вътрешен продукт (БВП) за тази година, поради значителната тежест, която туризмът има в испанската икономика.

Към това трябва да се добави загубата на работни места, отбелязана през летните месеци. Като цяло секторът е регистрирал 1 500 000 работни места през месеците юни, юли и август, почти 300 000 по-малко от същия период през 2019 г. Основната част от набирането на персонал се извършва от барове и ресторанти, приблизително три от четири работни места в този сектор. Загубата на работни места в хотелите е 20% и 14% в туристическите агенции.

По този начин едно десетилетие на непрекъснат растеж спира, макар и без да спада до цифрите от 2010 г. в разгара на икономическата криза, отчасти поради прилагането на мерките за временно регулиране на заетостта (ERTE), които поддържат спада.

Видяхме само върха на айсберга на това, което предстои“, казва президентът на Световния съвет за пътувания и туризъм Глория Гевара, която вярва, че коронавирусната криза ще отприщи вълна от несигурност, бедност и нелегална имиграция. „Компаниите се затварят, изправени са пред фалити ... наближава безпрецедентна социална криза“, прогнозира тя.

Туристическият сезон бил по-тежък от всички очаквания

Изминалият туристически сезон беше по-тежък от всички очаквания. Това заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националн...

И страхът от заразяване тежи, но икономическата ситуация също не помага. Според проучване, проведено от Националната обсерватория за изходящ туризъм (ObservaTUR), трима от десет испанци са изключили пътуването това лято по икономически причини. От тях двама от трима посочват намаляване на доходите, докато 12% заявиха, че се притесняват относно бъдещата икономическа ситуация.

Прогнозите предполагат, че свиването на БВП през 2020 г. ще бъде най-високото в новата история. Правителството изчислява, че тази година ще потъне с 9,2% и че нивата отпреди кризата няма да бъдат възстановени поне до 2022 г. Испанската Банка е още по-песимистична: повишавайки спада до 12,6% и вярва, че възстановяването ще завърши през 2023 г.

Всичко това, посочват консултираните експерти, ще влоши положението на много домакинства, които вече са започнали от сложна ситуация. Преди пристигането на коронавируса, една четвърт от испанското население (12 милиона) е била изложена на риск от бедност или социално изключване и повече от половината испанци са имали известни трудности да достигнат края на месеца, според доклад на Европейската мрежа срещу бедността и изключването. Сега сценарият е още по-лош и макар размерът му да е неизвестен, тъй като не е имало време или средства за изчислението му, секторът, администрацията и неправителствените организации предупреждават, че тази опасност съществува и е жизненоважно да бъде овладяна ситуацията.

„Мерките, които се приемат, са очевидно недостатъчни“, посочва генералният секретар на хотелиерската асоциация на Испания Емилио Гайего. По негово мнение секторът се нуждае от повече подкрепа, за да може да се справи с трудните месеци напред, поради което той призовава правителството да отпусне част от 140 000 милиона евро, които Испания ще получи от одобрения от Европейския съвет фонд за възстановяване, към „спасението“ на сектора.

Според Гайего, европейските фондове трябва да бъдат „източник на спасение, трансформация и модернизация“ и трябва да се прилагат „за реконструкция и възобновяване на сектор, който в момента е в критична ситуация“. Ще бъде ли възможно възстановяване? Отговорът е ясен :"Това ще бъде възможно, ако има политическа воля, разбиране и преди всичко координация между публичния и частния сектор", заключава той. / БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа