Австрия: Границата на Македония с Гърция е окончателно затворена

2432
Австрия: Границата на Македония с Гърция е окончателно затворена

Македонско-гръцката граница и Балканският миграционен маршрут трябва да останат затворени.

Това заяви австрийският президент Хайнц Фишер в интервю за агенция МИА, изтъквайки като причина големият брой хора, които в момента се намират в лагера в Идомени и искат да продължат по пътя си към Западна и Северна Европа.

Австрия: Затягаме контрола, мигрантите идват от България, Румъния и Унгария

Австрийските власти започнаха да увеличават контрола на още три гранични пункта в източната част на страната. Тази мярка бе взета с це...

„Позицията на Австрия е същата като тази на Словения, Хърватия, Сърбия и другите страни по маршрута. Тя е, че пътят от Турция през Гърция към Германия, по който минаха стотици хиляди души, е неприемлив. Само за 4 месеца през 2015 година 800 000 души минаха по него. Това е неприемливо и не може да се контролира“, заяви Фишер.

Ако Германия вземе решение да ограничи влизането на нейна територия, това ще бъде истинска катастрофа. Поради това нашето общо решение е да се избегне тази опасност. Благодарение на това решение броят на бежанците намаля и положението е поносимо в Хърватия, Словения и останалите държави, каза Фишер за МИА.

Попитан за лагера в Идомени /Сехово/, който се намира недалеч от македонската граница, Фишер призова европейско решение.

„Проблемът в Гърция, който достига до гръцко-македонската граница, е трагичен и ние не сме слепи за него. Това обаче може да се реши с европейски действия. Знаете за приетите мерки. Не пренебрегваме хуманитарния аспект, но политиката на отвързани ръце, при която пускаме всеки където иска да отиде, вече не е възможна“, каза още австрийският президент.

Австрия също иска да се помисли за сваляне на санкциите срещу Русия

Австрия смята за необходимо да се обсъдят възможностите за свалянето на санкциите на ЕС срещу Русия, заяви австрийският президент Хайнц...

По информация на МИА около 10 000 души все още се намират на границата, а 50 000 е общият им брой в Гърция.

Балканският маршрут беше затворен на базата на споразумението ЕС-Турция, според което Анкара се съгласи да приеме всички нелегални мигранти, които в момента се намират в Гърция.

БГНЕС припомня, че от Гърция на два пъти имаше организирано нахлуване на няколко хиляди мигранти от лагера в Идомени /Сехово/. Това се случи на 14 март и 10 април. И двата случая мигрантите бяха инструктирани от така наречените неправителствени организации, а гръцката полиция не се намесваше при щурма на македонската граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа