Австрия получи подкрепа от целия свят

2640
Австрия получи подкрепа от целия свят
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавните лидери по света изразяват своята солидарност с Австрия и осъждат нападението, информира БГНЕС.

Френският президент Еманюел Макрон написа в Туитър на немски и френски: „Ние, французите, споделяме шока и тъгата на австрийците след нападението над столицата им Виена. След Франция вече и приятелска страна е атакувана. Това е нашата Европа. Нашите врагове трябва да знаят с кого си имат работа. Ние няма да се откажем".

Събуди ли Макрон ислямския тероризъм във Франция?

Последните събития във Франция след жестокото убийство на учител, показал карикатури на пророка Мохамед на своите ученици, разбуниха ис...

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел също осъди терористичната атака в центъра на Виена като страхлив акт срещу живота и човешките ценности. "Мислите ми са за жертвите и хората във Виена след ужасната атака тази вечер. Цяла Европа е с Австрия в този момент", каза Мишел.

Подобни изявления направиха председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли и представителят на външните работи на ЕС Жосеп Борел. Сасоли коментира: "Ние следим новините за поредната атака в Европа с тъга и ужас." Борел говори за „страхлив акт на насилие и омраза“.

Германското външно министерство беше ужасено. Министерството заяви в понеделник вечерта в Туитър, че има "ужасяващи и обезпокоителни съобщения" от австрийската столица. "Дори мащабът на терора все още да не е предвидим, мислите ни са с ранените и жертвите в тези трудни часове", подчертаха от външното министерство. И добавиха: "Не трябва да се поддаваме на омразата, която би трябвало да разделя обществата ни". Германският федерален финансов министър Олаф Шолц също пише за "ужасни новини". Други германски политици реагираха с ужас на терористичната атака в центъра на Виена. Президентът на СПД Норберт Уолтър-Боржанс говори в Tуитър за "шокиращи новини". „Какъвто и да е мотивът и който да е извършителят, такива действия заслужават нулева толерантност и цялата строгост на закона", посочва в изказването си той.

Лидерът на FDP Кристиан Линднер написа в Туитър: „Нашите мисли са за Виена".

Главният изпълнителен директор на "Зелените" Майкъл Келнер написа в Туитър: „Това е просто ужасно, с мисли за #Wien. Заедно срещу антисемитизма”.

Задържаният по подозрения за тероризъм остава в ареста

Задържаният в Бургас Мохамед Абдулкадер остава за постоянно в ареста. Решението е на Апелативния специализиран наказателен съд, съ...

Комисарят на германското правителство за миграцията Анет Видман-Мауз също говори чрез услугата за кратки съобщения: „Ужасни новини от Виена. Мислите ми са с гражданите и службите за спешна помощ на място“.

Германският финансов министър Петер Алтмайер също беше „шокиран“. Атаката е една „от много в последно време. Следователно ние трябва да направим много повече, за да защитим нашите сънародници евреи и други невинни хора, доколкото е възможно. Вашето доверие в нашата страна никога не трябва да бъде разочаровано!“, написа той в Туитър.

Датският премиер Мете Фредериксен също написа в Туитър за „ужасна атака“. Нейните мисли са „с жертвите, техните семейства и целия австрийски народ. Дания е рамо до рамо с Австрия в този труден час”.

След нападението във Виена говори и испанският премиер Педро Санчес. „Омразата няма да сломи обществото ни. Европа ще се противопостави на тероризма“, написа Санчес в понеделник вечерта в Туитър. Той говори за "безсмислена атака" и увери за "солидарност с австрийския народ".

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо осъди атаката в понеделник вечерта във Виена като "страхлива атака". „С най-голяма загриженост следваме ужасните новини от Виена. Ние осъждаме с всички сили тази страхлива атака. Италия е близо до австрийския народ . Европа трябва да реагира “, написа в Туитър политикът от движението „Пет звезди“.

Арест за тероризъм е извършен в Бургас

Българин от сирийски произход, както и още 15 човека, са арестувани при спецакция срещу тероризма в Бургас, съобщава БНТ. Операцията в ...

Министърът на отбраната Лоренцо Герини изказа своите съболезнования на семействата на жертвите и на „австрийския народ“. "Ценностите на Европа ще бъдат защитната бариера срещу тези атаки", написа в Туитър Герини.

В светлината на предполагаемото нападение във Виена в понеделник вечерта британският премиер Борис Джонсън беше „дълбоко шокиран“. "Мислите на Великобритания са с хората на Австрия. Ние сме обединени с вас срещу тероризма", написа Джонсън в Туитър.

С оглед на терористичната атака във Виена, кандидатът за президент на Демократическата партия в САЩ Джо Байдън призова хората да се обединят срещу омразата и насилието. "След ужасната терористична атака тази вечер във Виена, Австрия, Джил (съпругата му) и ние включваме жертвите и техните семейства в нашите молитви. Всички ние трябва да застанем заедно срещу омразата и насилието", написа Байдън.

И правителството на САЩ реагира на терористичната атака във Виена. Съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън заяви за нападението: "Няма оправдание за такава омраза и насилие."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа