Белгия обмисля да разреши на полицията да обискира терористите и през нощта

1546
Белгия обмисля да разреши на полицията да обискира терористите и през нощта
Снимка: Getty Images/Guliver

Белгия обмисля да отнеме „правото на сън” на заподозрените в терористична дейност лица, съобщи телевизионният канал РТБФ.

В началото на април федералният парламент ще разгледа законопроекта, който ще разреши на полицията да провежда обиски в домовете на заподозрените през цялото денонощие. В момента подобни операции по жилищата са разрешени само между 05:00 и 21:00 ч., закон известен като „право за сън”.

След Великденските празници парламентът ще започне разглеждане на законопроекта, позволяващ денонощното претърсване на заподозрени в тероризъм. Дебатът около промяна в спорния закон се води в Белгия от 10 години. Вероятно сега измененията ще бъдат приети като част от антитерористичните мерки, предложени от правителството на премиера Шарл Мишел. Досега законът не беше променен заради съпротивата на правозащитни организации, предаде БГНЕС.

През последните три месеца в рамките на антитерористични операции в Белгия след нападенията на 13 ноември в Париж, многократно беше повдиган въпросът за изменение на закона за „правото на сън”.

Привържениците на идеята за изменения представят като довод факта, че в тази кризисна ситуация полицията постоянно получава сигнали и информация за подозрителни адреси, но се налага спецчастите да чакат до сутринта, за да предприемат действия.

Активисти за човешки права не са единствените, които се съпротивяват срещу приемането на тази мярка. Дълго време полицейските синдикати настояваха, че служителите също имат „право на сън” и се нуждаят от почивка през нощта.

В момента, когато всички разузнавателни агенции на кралството работят под засилен режим, този аргумент вече не е основателен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа