Британски морски пехотинци участвали в "опасни тайни операции" в Украйна

18382
Британски морски пехотинци участвали в "опасни тайни операции" в Украйна
Снимка: Getty Images / Guliver

Кралски морски пехотинци са участвали в тайни операции в Украйна, призна за първи път висш британски генерал. Генерал-лейтенант Робърт Магоуен  признал, че войници от британските специални части на морската пехота провеждат "тайни операции" в "изключително чувствителна среда". Неговият разказ пред ведомствено военно издание е цитирано от The Times.

Maтоуен е бивш командир на Кралските морски пехотинци, като служи в това елитно подразделение на Кралския флот от 1989 г.

В своя статия в Globe and Laurel, официалното издание на Кралската морска пехота, той описва как 350 морски пехотинци от 45-та група специални сили са били изпратени по-рано през годината да ескортират дипломати от британското посолство, когато стана ясно, че руските войски са на път да нахлуят в Украйна.

Министерството на отбраната по-рано оповести присъствието на около 30 войници от специалните части за защита на персонала на посолството. Сега обаче военните за първи път признават, че британските въоръжени сили са участвали в специални операции на територията на Украйна.

"През януари тази година 45-та група командоси беше изведена във възможно най-кратко време от дълбините на тъмната северна норвежка зима, за да евакуира британското посолство от Киев в Полша. През април те се върнали в Украйна, за да възстановят дипломатическата мисия, осигурявайки защита на дипломатическия персонал. По време на двете фази командосите извършили и други тайни операции в изключително чувствителна среда и с високо ниво на политически и военен риск", пише Магоуен.

45-та група специални сили, базирана в базата RM Condor в Арброут на брега на Северно море, е специализирана в бойни операции в Арктика. Войсковата единицата с размер на батальон взела активно участие в конфликта на Фолклендските острови, когато специалните сили участвали в битката при форт Стенли. Групата участвала и в действия в Ирак и Афганистан.

Още: Уникалната история на британски войник в Украйна: Осъден на смърт, после освободен, а сега се завръща на фронта

В началото на годината 45-та група била на учения в Норвегия. Оттам тя бързо е прехвърлена в Полша, за да помогне при евакуацията на посолството. А по време на ученията, които се провели в замръзналите планини и фиорди отвъд полярния кръг, температурата падала до минус 35 градуса. 

Американски пехотинец в руски затвор: Разочарован съм, че не направиха повече за мен

Бившият американски морски пехотинец Пол Уилан, излежаващ 16-годишна присъда в руски затвор по обвинения в шпионаж, които той отхвърля,...

В допълнение към провеждането на специални операции в Украйна, Магоуен похвали морските пехотинци за тяхната роля в обучението на украинските военни. "Това лято участвахме активно в обучението на стотици украински военнослужещи. Планираме също да обучим украински морски пехотинци", пише Магоуен.

По-рано The Times съобщи, че британски специални части са в Киев, помагайки за обучението на въоръжените сили на Украйна. Военни инструктори са изпратени за първи път там след нахлуването на Русия в Крим през 2014 г., но са изтеглени още през февруари, за да се избегне пряк конфликт с руските сили.

Украинските командири обаче казаха, че след началото на руската инвазия са получили допълнително обучение от британските войски за използването на противотанкови оръжия NLAW. Обединеното кралство също така използва експерти по киберсигурност, за да защити критични украински министерства. Специалистите работят дистанционно за британското правителство от февруари, за да предотвратят руски кибератаки.

Говорител на Кралския флот заяви: "Кралските морски пехотинци бяха изпратени в Украйна, за да осигурят британското дипломатическо присъствие в страната. Те не са участвали във военните действия."

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа