Британското разузнаване: Руски шпионин е откраднал формулата на AstraZeneca за създаването на Спутник V

35324
Британското разузнаване: Руски шпионин е откраднал формулата на AstraZeneca за създаването на Спутник V
Снимка: Getty Images/Guliver

Руски агент е откраднал формулата за ваксината на AstraZeneca срещу Covid и тя е използвана за руската държавна ваксина „Спутник V“, съобщиха британски министри.

Службите за сигурност на Обединеното кралство вече разполагат с „доказателство“, че агент е откраднал проекта лично от фармацевтичната компания - заедно с други важни данни, съобщава „Метро“.

Русия е обвинена, че е използвала шпионин, вграден във Великобритания, за да открадне дизайна на ваксината Oxford/AstraZeneca, за да може Владимир Путин да създаде своята подозрително подобна „Спутник V“ и да спечели надпреварата за производство на първата ефективна ваксина срещу коронавирус в света.

Ваксини срещу COVID-19 пристигнаха в британска полярна база

Девет месеца след старта на употребата на ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса, препаратът достигна и до Антарктика, съобщава Б...

Шпионите на MI5 вече казаха, че руски хакери са предприели многократни опити за извършване на кибератаки срещу Оксфордския университет, започвайки от март 2020 г. - около месец след като британските учени обявиха, че са започнали разработването на ваксината, съобщи „Дейли Мейл“.

През април миналата година Оксфорд/AZ обявиха, че започват първите изпитания върху хора - но още следващия месец Москва каза, че са измислили своя собствена ваксина и до август Владимир Путин направи телевизионно обръщение към руския народ, в което обяви, че страната му е спечелила световната надпревара за създаване на първата ваксина за Covid-19.

По-късно се оказа, че „Спутник" работи по абсолютно същия начин както британския ѝ аналог. И двете са аденовирусни ваксини, което означава, че се използват други вируси, за да се обучи имунната система на организма как да се бори с коронавируса.

Русия беше обвинена за първи път миналата година в нападение срещу Великобритания, САЩ и Канада. Министърът по сигурността Джеймс Брокеншир заяви, че е „повече от 95% сигурен“, че руските разузнавателни агенции са отговорни за атаките срещу фармацевтични компании и изследователски групи.

"Мисля, че руското правителство е толкова лицемерно, че твърди, че подкрепя отговорното поведение в киберпространството, докато тайно извършва кибератаки като тази и други",каза тогава Брокеншир.

260 души във Франция са получили ковид ваксини с изтекъл срок на годност и ще бъдат ваксинирани наново

Ваксини на Pfizer, чийто срок на годност е изтекъл още на 5 септември, са били инжектирани между 7 и 21 септември на около 260 души във...

Депутатът консерватор Боб Сили, който е специалист по руските въпроси, предупреди: „Трябва да се заемем сериозно с руския и китайския шпионаж“.

Пред „Сън“ той коментира: „Независимо дали крадат дизайна на Astra-Zeneca или ни изнудват чрез енергия, трябва да бъдем бдителни към тях.“

„Знаем, че Великобритания има най-добрите учени и изследователски съоръжения, но Русия вероятно има най-добрите шпиони“, посочи на свой ред консервативният ентусиаст Андрю Бриджън.

Новината идва след доклад от миналата година, който заключава, че Русия „представлява непосредствена и спешна заплаха за националната сигурност на Обединеното кралство“.

Москва се е опитала да повлияе на референдума за независимост на Шотландия през 2014 г., твърдят и членовете на Комитета за изборно разузнаване (ISC).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа