Бързи, ефективни, смъртоносни: какви дронове се използват в Украйна?

20170
Бързи, ефективни, смъртоносни: какви дронове се използват в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Пентагонът съобщи, че САЩ са разработили нов тип дрон, който отговаря на изискванията на украинските военни - Phoenix Ghost.

Проектирането на дрона е започнало още преди началото на войната в Украйна, а сега работата върху него продължава - за да може той да бъде още по-полезен на украинските войски. САЩ предвиждат да доставят на Украйна над 120 от тези дронове в рамките на нов пакет с военна помощ на стойност 800 милиона долара.

Но по какво се различава Phoenix Ghost от досегашните безпилотни самолети? Информацията засега не е много, а снимки на машината няма. От думите на говорителя на Пентагона Джон Кърби се разбира, че за управлението на дрона ще е нужна минимална подоготовка. Смята се, че новият дрон прилича на дроновете Switchblade на американския производител AeroVironment, които през 2012 година американските военни започнаха да използват в Афганистан.

Switchblade - дронът камикадзе

Switchblade са от типа на т.нар. "блуждаещи оръжия". "Това е комбинация от ракета и дрон", казва оръжейният експерт Артър Холанд Мичел пред ДВ. Този вид дронове стартират първоначално без определена цел, след което дълго време кръжат над района, към който са изпратени, преди да бъде набелязана цел, която да атакуват. В зависимост от модела появяващите се цели се идентифицират чрез сензорите на дрона, класифицират се и могат да бъдат поразени чрез автономно направлявана атака.

Switchblade се предлага в различни варианти. Най-малкият модел тежи 2,5 килограма, има 10 километра периметър на действие и може да кръжи във въздуха 15 минути. По-големият модел тежи 15 килограма и има обхват от 40 километра. Той може да се задържи във въздуха 40 минути.

"Тяхното предимство е, че за разлика от по-големите дронове нямат нужда от летище или от голяма инфраструктура, за да излетят", казва Мичъл. "За разлика от ракетите, управляващият дрона има време да идентифицира целта, преди ракетата на дрона чрез автоматична идентификация или ръчно да бъде изстреляна към нея", допълва той.

Дроновете Switchblade биват наричани "дронове камикадзе", тъй като при атака се саморазрушават.

Пред "Политико" генерал-лейтенант Дейвид Дептула обяснява, че и Phoenix Ghost е от типа "дронове камикадзе", но може да прекара много по-дълго време във въздуха - шест часа. Освен това стартира вертикално, т.е. се пести място, а благодарение на инфрачервените си сензори може да оперира и нощем. Дронът е ефективен срещу "средно бронирани наземни цели".

Знаменосецът "Байрактар ТВ2"

Турският боен и разузнавателен дрон "Байрактар ТВ2", който също се използва във войната в Украйна, попада в категорията на големите дронове. Дронът е разработен през 2014 година от фирмата "Байкар".

"Байрактар ТВ2" е дълъг 6,50 метра, има обсег 12 метра и тежи 420 килограма. Изцяло автономният дрон може да остане във въздуха 24 часа без прекъсване, достига височина от 7300 метра, а максималната му скорост е 220 км/ч. Обсегът му е 150 километра.

Германският "Вектор"

За разузнавателните си цели украинските войски могат да използват и дрона "Вектор" на баварската фирма Quantum Systems. Първите количества от които вече са доставени, потвърдиха пред медиите от компанията.

Цената на един такъв дрон е 180 000 евро. Тя е платена от украински милионери като "дарение за териториалната защита на Днипро", информира германското издание RND. Контактът между украинските бойци и баварската фирма бил осъществен от украинския консул в Мюнхен.

"Вектор" обаче не е оръжие в класическия смисъл на думата - не може да хвърля бомби, но може изключително ефективно да трансферира данни и да подпомогне например украинската артилерия да посрещне приближаващите руски танкове. "Вектор" изпраща кадри във високо качество в реално време на над 15 километра разстояние и може да остане във въздуха два часа.

И Япония е доставила дронове на Украйна, но украинските войници използват и дронове местно производство. Най-разпространеният вид от тях е "Лелека-100", който се произвежда в Днипро. "Лелека" означава щъркел на украински.

Дроновете - етичен филм на ужасите

Руснаците от своя страна изглежда, че не залагат особено много на дроновете. Те използват предимно "Орлан-10" - малък разузнавателен дрон, разработен в Санкт Петербург. Той може да лети на разстояние до 100 километра и се използва за прецизиране на артилерийския обстрел. Технологията, с която е снабден, също е по-семпла - дигитална камера на "Канон", както и термографска камера.

Използването на дронове повдига много етични въпорси, предупреждава Мичел. Сред основните опасения са дали потребителят получава достатъчно информация и представа за ситуацията, за да вземе решение за нападение, както и доколко дроновете са защитени от хакерски атаки. "С добавянето на всяка допълнителна автономна функция към такива оръжия тези опасения се увеличават", казва експертът.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа