Децата в Мариупол не трябва да говорят за войната, в ДНР и ЛНР преподават статия на Путин

2434
Децата в Мариупол не трябва да говорят за войната, в ДНР и ЛНР преподават статия на Путин
Снимка: Getty Images

Руските окупатори са забранили на децата в Мариупол да говорят за войната в Украйна. Това е един от множеството случаи от началото на учебната година, в който Владимир Путин и силите му започват да оказват контрол над учениците.

Според съветника на кмета на окупирания и почти докрай опустошен Мариупол руските окупационни власти забраняват на децата дори да споделят спомените си за войната. Вместо това всеки урок започва с истории "как стана хубаво да живееш с Русия", казва той, цитиран от Twitter-профила на беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Бившият главнокомандващ на НАТО в Европа: Виждаме началото на края на Руската федерация в сегашния ѝ вид

„Смятам, че целите на САЩ в тази война трябва да включват „деимпериализацията“ на Русия“. Това мнение изрази в ...

Междувременно руските власти увеличават броя мерки, с които принуждават украинските граждани да изпращат децата си в училища, управлявани от окупационната администрация. Украинският генерален щаб съобщи, че окупационните пропагандни мероприятия по случай първия учебен ден в окупираната Запорожка област на 1 септември не са успели да получат подкрепата на цивилното население.

Украинският съветник на началника на военната администрация на Херсонска област Серхий Клан съобщи, че окупационните власти в Хениченск изнудват цивилни граждани да приемат руски паспорти и да предоставят данните на други граждани, които са напуснали окупираните територии, за да принудят цивилни да работят за училищата в тези райони. Клан твърди още, че украинските родители не искат да изпращат децата си в училища в окупираните области.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров също заяви, че училищата под контрола на окупационните власти са изправени пред проблеми с ниската посещаемост. Миналата седмица той каза, че руснаците предлагали еднократно по 10 000 рубли (165 долара), за да пуснат украинците децата си в руски училища в окупираните територии, специално в Луганска област.

И руснаците вече признават успехи на украинската контраофанзива, Песков говори за преговори

Украинската контраофанзива в Херсонска област вече бележи прогрес, който може да бъде потвърден. Украинската армия напредва по няколко ...

Освен това руските власти използват началото на новата учебна година, за да увеличат усилията си за "премахването" на украинската идентичност. Те продължават да разпространяват руски учебни материали в училищата в окупираните райони на Украйна, писа преди дни базираният в САЩ Институт за изучаване на войната.

Подкрепяните от Русия власти от Севастопол пристигнаха в Старобилск, Луганска област, за да доставят раници и официални държавни символи на Руската федерация в местните училища.

Назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов също така призова педагозите на полуострова да засилят патриотичните програми в кримските училища, а именно да учат децата за решението на руския президент Владимир Путин да проведе "специална военна операция" в Украйна.

Украинското издание "Страна" съобщи, че първият урок, който ще бъде преподаден в училищата в окупираните Донецка и Луганска област, е ориентиран към статията на Путин "Историческото единство на руснаците и украинците", речите му за признаването на ДНР и ЛНР и започването на "специалната военна операция", както Кремъл нарича войната.

На 1 септември – началото на учебната година, Институтът за изучаване на войната предупреди, че руските власти готвят провокации под фалшив флаг в окупираните училища, с които да оправдаят ниската посещаемост. Според информацията окупационните власти сигнализират за „възможни украински нападения“ срещу образователните институции, като същевременно те планират атаки.

Ракетни системи NASAMS, каквито пазят Белия дом, ще бранят и небето на Украйна (ВИДЕО)

В рамките на поредния пакет военна помощ САЩ ще снабдят Украйна с шест зенитно-ракетни комплекса NASAMS (National Advanced Surface-to-A...

Отделно, днес Генералният щаб на Украйна съобщи, че 70 руски служители в момента живеят в училище в Орлянске, в което се провеждат редовни часове. Орлянске е на 24 км югозападно от Василивка (Запорожка област). Отбелязва се още, че руските сили използват редица училища с активни мероприятия като прикритие за военните си ресурси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа