Днес е Международният ден на франкофонията

14941
Днес е Международният ден на франкофонията
Снимка: Getty Images / Guliver

На 20 март отбелязваме Международния ден на франкофонията – празник на френския език и култура, но и празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие.

Международният ден на франкофонията се отбелязва в 70 страни по света – в 56-те държави, членуващи в Международната организация на франкофонията и в 14-те страни наблюдателки. Те представляват над една трета от държавите членки на ООН с над 890 млн. души население по целия свят, над 200 милиона от които говорят френски.

В основата на международната институционална Франкофония е създадената на 20 март 1970 г. Агенция за културно и техническо сътрудничество, прераснала по-късно в Междуправителствена агенция по франкофония, а понастоящем, след реформите, преминала в Международна организация на франкофонията.

България се присъединява като пълноправен член към франкофонската общност през 1993 г. по време на V-та франкофонска среща на върха на остров Мавриций. Цялостната франкофонска дейност у нас се координира през първия етап от Министерството на културата, а от 1995 г. насам - от МВнР в качеството му на Национален координатор по франкофония.

Министерството на външните работи на Република България ще се включи в отбелязването на Международния ден на франкофонията и през 2014 г. с различни културни и научни събития. На 21 март от 11:00 ч. в галерия "Мисията" на Държавния културен институт министър Кристиан Вигенин ще открие изложбата "Париж – приказна магия". Представянето на експозицията – дело на Милена Йоич (България) и Ан дьо Колбер Христофороф (Франция) – е организирано от ДКИ към Министъра на външните работи, съвместно с арт галерия "Париж-Москва" в София.

Денят на франкофонията ще бъде отбелязан и с Международна конференция "Франкофония и граници", която ще се проведе на 21 март, МВнР, зала "България" от 13:30 ч. Събитието ще бъде открито от Кристиан Вигенин и Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България.

Организатори на конференцията са Министерството на външните работи, Дипломатическият институт, Групата на франкофонските посланици в София, Френският институт в България, Българската секция на носителите на френския орден на Академичните палми, екип "Е-гражданственост" на Нов български университет. Конференцията е продължение на двете предходни: "Франкофония и демокрация", организирана в Народното събрание на България на 20 март 2012 г. и "Франкофония и дигитална гражданственост", организирана на 16 октомври 2013 г. в Министерството на външните работи на България по случай 20-та годишнина от присъединяването на България като пълноправен член към Международната организация на франкофонията.

 

Оланд: Франция няма да признае референдума в Крим

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че утрешният референдум в Крим и възможното присъединяване на полуострова към Русия нямат н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа