Държавите от Шенген се споразумяха за контрола на границите

3600
Държавите от Шенген се споразумяха за контрола на границите

Държавите членки на Шенгенското пространство се споразумяха в Люксембург за възможността за временно възстановяване на контрола по вътрешните граници в случай на неконтролируем миграционен натиск по някоя от външните граници, съобщи датското председателство на ЕС.

Споразумението е постигнато единодушно от вътрешните министри на държавите членки на ЕС, уточни датското председателство. Информацията беше потвърдена и от германски дипломатически източник. Еврокомисарката по правосъдието и вътрешния ред Сесилия Малстрьом, която се противопоставяше на предложения на министрите компромис, заяви в съобщение, публикувано на страницата си в Туитър, че е "разочарована от липсата на европейска амбиция" на вътрешните министри на ЕС.

Текстът на договора, от който АФП има копие, предвижда възможността държавите членки на Шенген да възстановяват контрола по националните си граници "за срок от шест месеца с възможност за удължаване с нови шест месеца", "когато контролът на външна граница на Пространството, не е гарантиран заради извънредни обстоятелства".

Това е "крайна мярка, чието прилагане е подложено на много стриктни условия", заявиха френските и германските ръководители, които я поискаха. Държавите вече имат възможност временно да възстановяват контрола по националните си граници по съображения за сигурност или свързани с обществения ред. Полша направи това във връзка с Европейското първенство по футбол.

Но нищо не беше предвидено в случай на неконтролируем миграционен натиск, водещ до срив на контрола на външна граница на Шенгенското пространство.

Редактор: Георги Иванов

АФП: Проблемната турско-гръцка граница застрашава Шенген

Нарастването на броя на нелегалните имигранти, преминаващи границата между Гърция и Турция, може да подтикне министрите от Европейския ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com