ЕК: Испания не се нуждае от пълен спасителен план

2685
ЕК: Испания не се нуждае от пълен спасителен план

Испания не се нуждае от предоставянето на пълен спасителен план от европейските й партньори извън предоставения заем на банките й, защото "вратите на пазарите са отворени пред нея и ще останат отворени", заяви заместник председателят на ЕК Хоакин Алмуния, предаде БГНЕС.

"Честно казано не очаквам това и не вярвам", отговори Алмуния на въпрос на каталунската телевизия TV3 за възможното приемане на спасителен план за испанската икономика. "Вратите на пазарите са отворени пред нея и съм убеден, че ще останат отворени", заяви еврокомисарят, но призна, че Испания трябва да плати "висока цена", за да се финансира.

"Вярно е", че Испания "плаща по-висок лихвен процент за дълга си, отколкото всички ние бихме искали. Но има задоволително търсене за всяко" емитиране на държавни ценни книжа, заяви Алмуния и допълни, че не може да се каже, че Испания "има проблеми с финансирането".

Испанската държавна хазна предвиди за тази седмица две емисии на ценни книжа във вторник и четвъртък. Те са очаквани като истински тестове за пазарите. Разтревожени от положението на някои испански банки, силно изложени на влиянието на изпадналия в затруднение сектор на недвижимите имоти, държавите от еврозоната обявиха на 9 юни, че ще отпуснат заем на затруднените банки, който може да достигне до 100 милиарда евро.

Редактор: Яна Баярова

Държавният дълг на Испания скочи на 72,1% от БВП

Испанският държавен дълг нарасна до 72,1% от брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на 2012 от 63,6% през същия период м.г....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа