ЕС и Турция продължават да преговарят за отпадането на визите

817
ЕС и Турция продължават да преговарят за отпадането на визите
Снимка: Pixabay

Следващата седмица ЕС ще изпрати в Турция експертна група за решаването на оставащите въпроси по въвеждането на безвизов режим за Турция. Това заяви в Анкара първият зам-председател на Еврокомисията Франс Тиммерманс, предаде ТАСС.

„Постигнат е добър напредък на преговорите за визите с премиера и външния министър на Турция“, подчерта той.

„Всички демонстрираха решимост да се отстранят последните препятствия за визовата либерализация. Експертна група на ЕС още следващата седмица ще замине за Анкара, за да работи по този въпрос“, изтъкна още Франс Тиммерманс.

Посещението на групата е част от разработването на пътната карта за преминаване към безвизов режим, за което се договориха Тимерманс и турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Всъщност експертите на ЕС и турските им домакини ще разработят именно такава карта идната седмица. „След това Чавушоглу и Тиммерманс ще продължат преговорите. Възможни са и срещи на високо равнище по този въпрос“, заяви говорител на турското Външно министерство.

Падането на визите е част от споразумението ЕС-Турция за ограничаване на мигрантския поток към Европа. Диалогът обаче не върви гладко. В ЕС неведнъж предупреждаваха, че Турция трябва да изпълни всичките 72 критерия за падането на визите, което означава да смекчи антитерористичното си законодателство спрямо лица, които изобщо не са замесени в тероризъм, а просто критикуват властите. В същото време турският президент Реджеп Ердоган неведнаж заявяваше, че няма да промени това законодателство, обвини ЕС в двуличие и заплаши, че Анкара ще се откаже от миграционното споразумение, ако визовият режим за турските граждани остане в сила.

Ердоган иска конституционни промени, за да е отново партийно обвързан

Турската управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) иска бързо преработване на конституцията, което да позволи президен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа