ЕС налага нови санкции на Беларус заради „трафик на хора“

2091
ЕС налага нови санкции на Беларус заради „трафик на хора“
Снимка: iStock/Guliver

Членовете на ЕС взеха съвместно решение да наложат нови санкции на Беларус, насочени срещу около 30 физически и юридически лица, включително външния министър и беларуската авиокомпания "Белавиа", за насърчаване на мигранти от Близкия изток да влязат в Полша.

Днес посланиците на ЕС се съгласиха, че решението на Беларус да насърчава мигранти от Близкия изток да влизат в Полша може да се счита за "хибридна атака", която служи за основа на нов кръг от санкции срещу Минск, съобщи „А Нюз“.

Споразумението беше постигнато на среща при закрити врата в Брюксел между 27-те пратеници на блока.

Членуващата в ЕС Полша се обърна към Минск с обвинение в "държавен тероризъм", тъй като нарастват опасенията за над 2000 мигранти, попаднали в капана на студеното време на границата ѝ с Беларус.

Полша обвини Беларус в „държавен тероризъм“

В сряда министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки обвини Беларус в "държавен тероризъм" във връзка с безпрецедентната мигрантска...

Брюксел обвинява беларуските власти в "трафик на хора", като примамват хиляди мигранти и ги изпращат в опит да преминат в ЕС.

Това се разглежда като тактика за отмъщение за предишни санкции на ЕС.

"В началото на следващата седмица ще има разширяване на санкциите", заяви ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен по време на посещение във Вашингтон. "Важно е (президентът на Беларус Александър) Лукашенко да разбере, че поведението му си има цена."

Беларус отрича да е извършила каквото и да било нарушение и твърди, че тя, а не ЕС, е жертва на "хибридна атака", при която се използват тактики на неконвенционална война.

Във вторник Ройтерс съобщи, че ЕС е близо до налагането на нови санкции на Беларус, насочени срещу около 30 физически и юридически лица, включително външния министър и беларуската авиокомпания "Белавиа", като одобрението може да стане още следващата седмица. Сега пакетът от санкции ще бъде обсъден от експерти в четвъртък, като е възможно да бъде одобрен в понеделник, когато външните министри на ЕС ще проведат планирана среща в Брюксел.

The Times: Русия тества западните слабости по всички фронтове

В Берлин шпионин пада от прозореца и умира. Полша е изправена пред нарушения на границите. Войски се събират до границите на Украйна. И...

Въпреки това, постигането на съгласие по имената и доказателствата, необходими за предотвратяване на правни предизвикателства, означава, че санкциите може да отнемат повече време. Правителствата на ЕС трябва също така да решат дали да се насочат към съществуващите договори за лизинг на самолети на държавната авиокомпания „Белавиа“ или само към бъдещи сделки.

ЕС вече наложи санкции на 166 лица, свързани с беларуския режим - включително Лукашенко и синовете му - заради репресии срещу опонентите след оспорваните избори миналата година.

Сега Брюксел се опитва да спре потока от мигранти към Беларус, като се обръща към страните, особено в Близкия изток, за да ги убеди да спрат хората, които се качват на полети до Минск.

Блокът обмисля да се насочи към авиокомпании отвъд Беларус, които летят до страната, но европейски дипломат заяви пред АФП, че "не е ясно" дали има политическа воля за това.

Пратеник на ЕС скоро ще посети редица държави, между които Обединените арабски емирства, Ливан, Ирак и Турция, за да се опита да ги убеди да предотвратят пътуванията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

ГУР: Украински дронове са ударили важно руско отбранително предприятие (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа