ЕС постигна споразумение за бюджет 2014

11252
ЕС постигна споразумение за бюджет 2014
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейските институции съобщиха, че са постигнали споразумение за бюджет 2014 след тежки среднощни преговори, съобщи Европейската комисия, предаде БГНЕС.

Компромисът за бюджет 2014 предвижда плащания в размер на 135,5 милиарда евро спрямо исканите от Европейския парламент 136,4 милиарда и 135 милиарда евро, предложени първоначално от държавите членки, уточни Комисията в комюнике. Така бюджет 2014 г. ще бъде намален с 9,4% спрямо този от 2013 г., отразявайки финансовите затруднения, които тегнат над съюза.

Споразумението трябва да бъде официално одобрено от министрите и евродепутатите на 19 и 20 ноември, съобщи латвийското председателство на ЕС То отваря паралелно и пътя за приемането от парламента на пленарно заседание на 19 ноември на Многогодишната финансова рамка на съюза за периода 2014-2020 г.

Споровете за бюджета между държавите членки и парламента, които в последните години се превърнаха почти в традиция, бяха разрешени въпреки противопоставянето на Великобритания, Швеция, Холандия и Дания, привърженици на по-строго управление на бюджета, съобщи запознат с преговорите източник.

Заместник министърът на финансите на Литва Алгимантас Римкунас изрази задоволство в края на преговорите и увери, че ще бъде гарантирано "финансирането на приоритетни сектори като растежа, заетостта, хуманитарната помощ" с отпускането на повече кредити за управлението на потока от сирийски бежанци.

По искане на Италия след драмата от Лампедуза преговарящите се договориха също да "увеличат средствата" за контрола на имиграцията и за Агенцията за наблюдение на европейските граници Фронтекс, уточни Римкунас.

Общо 62,4 милиона евро ще бъдат предоставени догодина за "интелигентен и обхватен растеж", предвиждащ финансиране на транспортната инфраструктура и помощи за малките и средните предприятия. Споразумението, постигнато след повече от 16-часови преговори, финализира последните промени спрямо бюджет 2013, за който държавите членки приеха да добавят 11,6 милиарда евро.

По време на преговорите е било уредено и отпускането на 400 милиона евро в помощ на жертвите през 2013 г. на наводненията в Германия, Австрия и Чехия, както и на пожарите в Румъния. Макар парламентът да искаше свежи пари, кредитите ще дойдат от неизползваните фондове в размер на 250 милиона евро през 2013 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com