ЕС се подготвя за противодействие на враждебната пропаганда

1392
ЕС се подготвя за противодействие на враждебната пропаганда
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Европейският парламент (EП) осъди категорично "все по-агресивните действия на Русия, Китай, Иран и Северна Корея, които целят да подкопаят основите и принципите на европейските демокрации, както и суверенитета на страните от Източното партньорство“, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Взимайки предвид последните усилия на ЕС за противодействие на враждебната пропаганда от трети страни, евродепутатите призовават държавите членки да обмислят разработването на стабилна правна рамка както на ниво ЕС, така и на международно ниво, за противодействие на хибридните заплахи.

Европейският парламент официално поиска спиране на "Северен поток-2"

Европейският парламент одобри нови ограничения спрямо Русия и официално поиска спиране на изграждането на газопровода "Северен поток-2"...

Отношенията с Русия

В резолюцията, която беше приета с 489 гласа „за“, срещу 148 гласа „против“ и 30 „въздържал се“, евродепутатите призоваха за „повишаване на осведомеността относно руските дезинформационни кампании, тъй като те представляват основен източник на дезинформация в Европа“. Призовава се ЕС да разшири правомощията на Оперативната група за стратегическа комуникация с Източното съседство, основана през 2015 г., в отделна структура към службата за външна дейност на ЕС за противодействие на враждебната пропаганда от страна на Русия.

Фалшивите новини

Евродепутатите призовават за регулирането със закон на онлайн медиите, доставчиците на услуги за текстови съобщения и доставчиците на интернет търсачки. Компаниите, които не премахват бързо системните фалшиви новини, трябва да бъдат подвеждани под отговорност. Освен това, властите трябва да имат възможност да идентифицират и локализират авторите и спонсорите на представеното политическо съдържание.

Лаура Кьовеши е все по-близо до поста на европейски главен прокурор

Лидерите на Европейския парламент в четвъртък подкрепиха Лаура Кьовеши от Румъния като техен основен избор да бъдат първият главен прок...

Защита на независимостта на изборния процес

Евродепутатите категорично осъждат намеса на трети страни в избори и референдуми. Държавите членки са призовани да внесат изменения в изборните закони, които да им позволят проактивна борба със заплахите, които произтичат от кампаниите за дезинформация, кибератаките, киберпрестъпленията и нарушенията на свободата на изразяване при гласуване.

Държавите членки трябва да подкрепят асоциираните към ЕС страни и Западните Балкани за осигуряване на солидна защита на изборния процес от злонамерени пропагандни дейности.

Във вторник ЕП също така прие законодателство за защита на европейските избори през май 2019 г. от злоупотреба с лични данни, вследствие на констатациите относно подобни действия по време на референдума за Brexit в Обединеното кралство и скандала с „Facebook/Кеймбридж Аналитика“. Новите правила въвеждат финансови санкции за европейските политически партии и фондации, които умишлено злоупотребяват с лични данни по време на кампаниите за европейски избори, уточняват още от ЕП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа