Етническите малцинства във Великобритания в пъти по-уязвими от коронавируса

2917
Етническите малцинства във Великобритания в пъти по-уязвими от коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Чернокожите мъже и жени са повече от четири пъти по-склонни да умрат от коронавирус, отколкото белите хора в Англия и Уелс, съобщиха от националната статистика (ONS) .

Данните, събрани от анализ, направен между 2 март и 10 април, са най-новите, които показват забележими разлики в това как епидемията засяга различните етнически групи.

Проучване на University College London (UCL)в Лондон също показа непропорционален ефект върху хора от чернокожи и етнически малцинства, предаде БГНЕС.

Анализът на ONS предполага, че чернокожите мъже в Англия и Уелс са 4,2 пъти по-склонни да умрат след заразяване с COVID-19. Числото се повиши до 4,3 за чернокожите жени.

Освен това е установено, че при хората от Бангладеш, Пакистан, Индия и от смесен произход има повишен риск от смърт в сравнение с хората от бял произход.

От ONS заявяват, че резултатите предполагат, че разликите са отчасти резултат от географски и социално-икономически фактори като лишения.

"Въпреки това, тези фактори не обясняват цялата разлика, което предполага, че все още трябва да бъдат установени други причини", добавят от статистиката.

Като взема предвид други фактори, като здраве и увреждане, ONS заяви, че чернокожите мъже и жени са 1,9 пъти по-склонни да умрат с COVID-19, отколкото белите.

При мъжете от Бангладеши и Пакистан фаталната вероятност е 1,8 пъти по-висока, а при жените - 1,6 пъти – отколкото при белите.

Нов рекорд на заразени за денонощие в Русия

За 7 май в Русия са регистрирани нови 11 231 случая на заразяване с коронавирус, съобщи руският оперативен щаб. Това е рекорд на дневна...

Всички етнически групи от малцинствата са с повишен риск от смъртност, с изключение на китайките.

Чернокожи са шест процента от общо починалите от COVID-19 през периода на анализа. Общо 83,8 процента от смъртните случаи са хора с бяла кожа.

Резултатите са сходни с данните на държавната здравна служба в Англия, която заяви, че настъпилата смърт в резултат на болестта при белите хора е 82,7 процента, а при чернокожите - 5,7 процента от общия брой фатални случаи.

Етническата принадлежност не е записана в свидетелствата за смърт, но има призиви тя да бъде включена за установяване на по-точни данни.

ОNS свърза своите данни с последното национално преброяване през 2011 г., в което хората самоотчитат своя етнос.

Българин почина от коронавирус в Румъния

В Румъния през последното денонощие починаха още четирима души, заразени с новия коронавирус, сред тях има и един българин, съобщи аген...

Проучването на UCL, публикувано преди заключенията на ONS след проучване на данните на NHS за смъртта в болници от 1 март до 21 април, също открива по-голям риск за етническите малцинства.

Те откриха, че средният риск от смърт е „около два до три пъти по-висок“ за чернокожи, азиатци и други етнически малцинствени групи в сравнение с общото население.

"Това показва, че смъртността при COVID-19 е непропорционално по-висока при чернокожите, азиатските и малцинствените етнически групи", казва Делан Девакумар, съавтор на проучването на UCL.

„От съществено значение е да се справим с основните социални и икономически рискови фактори и бариерите пред здравеопазването, които водят до тези несправедливи смъртни случаи“.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 7 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа