Еврокризата не си отива, а прави пауза

87851
Еврокризата не си отива, а прави пауза
Снимка: Getty Images / Guliver

Почти четири години след началото на еврокризата Ирландия и Испания станаха първите страни, които се отказаха от по-нататъшна финансова подкрепа от европейските спасителни фондове. На финансовите пазари също се появяват признаци за скорошен край на кризата. Експертите обаче предупреждават да не се проявява толкова голям оптимизъм.

Лятото на 2012г. беше един кошмар за цяла Европа. Еврозоната беше изправена пред разпад. Инвеститорите на финансовите пазари не искаха да заемат повече пари на страните, изпаднали в криза.

Лихвите за испанските и италианските държавни облигации се покачиха до над седем процента. Дори спасителният пакет на стойност 100 милиарда евро, който беше отпуснат за испанските банки, едва успя да успокои положението. Още по-зле беше положението с Гърция. Берлин обмисляше дори възможността за излизане на Атина от еврозоната.

Всичко това се случи преди около 16 месеца. Оттогава като по чудо положението в еврозоната се е подобрило. А сега Испания и Ирландия заявяват, че в бъдеще няма да имат нужда от спасителни програми.

Ирландският министър-председател Енда Кени заяви, че неговата страна, която досега е получила 67,5 милиарда евро от спасителните фондове, иска от края на тази година да се завърне на капиталовите пазари и да се самофинансира. Испания също очаква края на програмата за помощ.

И така, значи всичко в ЕС започва да отива към подобрение? Експертите отговарят с „не”. Според част от тях, спокойствието на финансовите пазари се дължи единствено на Европейската централна банка. Миналата година ръководителят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че трябва да се направи всичко възможно, за да се спаси еврото. Оттогава на финансовите пазари стана доста тихо. Подозрително тихо, смятат критиците.

Клемънс Фуест, ръководител на Центъра за европейски икономически изследвания, предупреждава европейците да не оставят да бъдат измамени от това привидно спокойствие.
„Испания все още има огромни проблеми. В банковата система на страната има лоши кредити в размер на милиарди евро, а безработицата все още е изключително висока”, изтъква Фуест.

Дори и оптимистите определят затруднените банки в много страни като най-голямата пречка по пътя за излизане от кризата. Все още има голяма необходимост от рекапитализиране на банките. За разлика от САЩ, европейците никога не коригираха истински банковата си система след финансовата криза през 2008 година.

Spiegel

"Дивият Изток" на Европейския съюз

Това е „Дивият Изток” на Европейския съюз. Тук национализма, шуробаджанащината, антисемитизма, корупцията и расизма срещу р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа