Европейският съюз ще вдигне санкциите срещу Беларус

3367
Европейският съюз ще вдигне санкциите срещу Беларус
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съюз ще вдигне санкциите срещу Беларус, включително и тези срещу президента Александър Лукашенко, за четири месеца след изборите тази неделя. Това съобщават дипломатически източници пред агенция Ройтерс.

Министрите на външните работи на ЕС ще вземат това решение на среща в понеделник, с което ще се сложи край на продължителните разговори, търсещи отговор на решението на Лукашенко да освободи шестима политически затворници през август и да бъде домакин на мирните преговори за Украйна през февруари.

Лукашенко е готов да прати войска в Украйна

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че има готовност да изпрати миротворчески войски в Украйна при необходимост, предаде...

Тези негови ходове затвърждават разбирането сред европейските представители, че държавният глава, който е близък съюзник на Москва и е известен като „последният диктатор“ на Европа, отваря Беларус за Европа, посочва агенцията.

„В зависимост от поведението на Лукашенко на президентските избори, решението за вдигането на санкциите за четири месеца ще бъде официално прието в понеделник“, каза високопоставен европейски дипломат. „ЕС трябва да отговори на освобождаването на политически затворници“, посочи друг източник.

Списъкът със санкционирани 140 отделни личности ще бъде анулиран от края на октомври до края на февруари. Въпреки това обаче ембаргото за оръжия ще остане в сила.

Наскоро в рядък случай на протест срещу Москва Лукашенко повдигна въпроса за това дали трябва да се строи руска военна база в страната.

Лукашенко: Украинският сценарий е невъзможен в Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че случващото се в съседната държава трябва да бъде преустановено. "Трябва да спрем...

В четвъртък Нобеловата награда за литература беше връчена на авторка от Беларус, която е критична както към държавния глава, така и спрямо Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа