"Евровизия" : Европейската геополитика илюстрирана чрез музика

5911
"Евровизия" : Европейската геополитика илюстрирана чрез музика
Снимка: Getty Images/Guliver

В действителност, както и на световните първенства по футбол, в „Евровизия“ не се състезават участниците помежду си, а телевизиите и федерациите, в случая с футбола. Но, както и в световните първенства, няма значение какво казва теорията. Онези, които са вътре смятат, че участва цялата държава с най-доброто и лошото от себе си, представена от малка част от нейните жители. Често се използва първо лице в множествено число. „Загубихме“ или „Да видим къде сме“. Дори когато субектът няма голям интерес към спорта или музиката. Във всичко, което включва конкуренция между представители на различни страни, идентифицирането на цялото с частта е неизбежно.

Политическите конфликти намират любопитни начини да се проявят. Студената война често се провежда в условия като шахматни игри или шампионати по хокей на лед. По този начин преразглеждането на траекторията на „Евровизия“ означава навигация във втората половина на европейския ХХ век - ера в теорията за мира и хармонията след Втората световна война, но която, както ще стане ясно по-долу, е била и е бурна и развълнувана. Песните, гласуването, поздравите са несериозната и музикална обвивка, която, ако я открехнете малко, откривате конфликти, миграционни течения, скрити кризи. Истинската евродрама е зад завесата, пише испанското издание на „Венити Феър“.

СЛУЧАЙ 1: ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО ЗА БАЛКАНИТЕ

2007 г., Испания след представянето на „Евровизия“. Мирис на трагедия на , възмущение и призиви „желязната завеса“ да се издигне отново. Групата D'Nash току-що завърши на 20-то място, след 21-те места на „Son de sol“ и „Ketchup“ през предходните години. Победител е представителката на Сърбия Мария Шерифович с нейната песен „Молитва“, която е получила 12 точки от Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия или Словения. „Разбира се, те гласуват помежду си“, оплаква се един от испанските коментатори. "Те са много, така че никога няма да спечелим", казва друг.

Вярно е, че блоковата политика работи, дори когато блокът е експеримент, наречен Югославия, взривен в Гражданската война в началото на 90-те години. През 1993 г. босненският представител гласува чрез телефонна връзка. Това беше една от най-суровите години на войната и Сараево, обсаден град, подложен на постоянни бомбардировки. Публиката в малкия ирландски град, който организираше гала, избухна в емоционални овации.

Въпреки че годината на победата на „Молитва“ беше единодушна, че на Балканите има два отделни блока: Сърбия, Черна гора и Македония, от една страна, и Словения, Хърватия и Босна, от друга. Краят на войната изглежда е оставил повече недоволство в Западните Балкани. Сърбия обаче се очертава като Швеция на юг, тъй като винаги получава повече точки от съседите си и е страна, която изпраща по-сложни предложения. Сърбия винаги гласува щедро за Босна. Докато останалите държави, на които е присъдила най-много точки, не принадлежат към нейния непосредствен културен кръг; въпреки това получават точки от всичките си съседи. Понякога симпатиите действат по странни начини.

СЛУЧАЙ 2: ИЗРАЕЛ

Тук също откриваме трагедия: след касапницата в Мюнхен по време на олимпийските игри през 1972 г., при което няколко представители на израелския отбор са взети като заложници и убити от терористичната група „Черен септември“, страната е поканена да участва в Евровизия през 73-та година. в резултат на това няколко арабски държави отстъпиха в плановете си да участват и по време на първата победа на Израел през 1978 г. с „A-ba-ni-bi“, е известно, че телевизиите на арабските страни намаляват предаването според преброяването на гласовете изяснявайки какво ще се случи. Всъщност, едва през 2005 г., Ливан излезе с песен, „Quand tout s'enfuit“, вече избрана от ливанската телевизия, но в крайна сметка се оттегли, тъй като законите на страната забраняват излъчването на новини за Израел, включително отказ за разпространение на изпълнението.

Третата победа на страната е тази на Дана Интернешънъл през 98 г., съвпадаща с 50-годишнината от създаването на държавата Израел. Мнозина видяха в него оправдание за младата, светска и непредубедена част от страната, способна да разгневи дори най-консервативните сектори на страната с декларация за намерение и призив за полово и сексуално многообразие.

И кога идва четвъртата и засега последна победа на Израел на фестивала? През 2018 г., навреме, за да отпразнуваме 70-годишнината от рождението на страната, след като получават същото на 30-та и 50-годишнина. Както при Дана Интернешънъл, темата не може да бъде по-подходяща за знака на времето. В „Toy“ Нета се занимава с овластяване на жените. Много символи и претенции под формата на хит, който обаче е засенчен в крайната популярност от популярността на Елени Фурейра и нейната песен „Огън“. Дали случайно или с акт на пропаганда, победата на международно поставена под въпрос Израел не остана незабелязана от никого от момента, в който Нета извика „Ще се видим в Йерусалим“ (където вече е празнувана два пъти, през 79 и 99) . Оплакванията и призивите за бойкот не спират да се случват през последната година. Някои обвиняват страната в измиване, че се опитва да използва гей общността, която обича събитието, за международен фейслифт. Други - да се възползват от възможността да предявят претенции за столицата на Йерусалим срещу по-малко спорния Тел Авив (заедно с неотдавнашното решение на Тръмп да премести посолството си там). Много от феновете на самия фестивал се чудят дали е лицемерно да гледаш от другата страна и да се наслаждаваш на изпълненията, независимо от вековния конфликт с палестинците и прилежащите арабски територии. В очакване дали този спор също се прехвърля на сцената, вярващите че „Евровизия“ и политиката нямат нищо общо, имаха чудесен фронт тази година.

На следващата година, когато фестивалът се проведе в Йерусалим, Германия завърши историческия си вот към страната, като изпрати песен, наречена „Пътуване до Йерусалим“, изпълнена на английски, турски, немски и иврит, с послание за разбирателство между нациите, класическа тема в „Евровизия“. През 2000 г. самият Израел си взе бележка, когато групата „Пинг Понг“ се съгласи с песен за момче от Дамаск, срещащо се с израелско момиче, точно по време на преговорите на страната със Сирия за Голанските възвишения. В края на представлението те извадиха знамена на Израел и Сирия, скандирайки „Мир, мир“. Израелската телевизия получи стотици жалби и групата беше обвинена от религиозните власти. Двадесет и двама от 24 участници бяха класирани. Лидерът на „Пинг понг“ Рой Арад заяви, че изваждането на сирийските знамена е било най-голямата гордост в живота му.

СЛУЧАЙ 3: ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ И КИПЪР ИЛИ СЛУЧАЯТ НА ДВАМА СРЕЩУ ЕДИН

Светската омраза към Османската империя и конфликтът на остров Кипър намират всяка година ярко проявление, когато Гърция и Кипър обменят точки и игнорират Турция, другата воюваща страна. Едва през 2003 г. те се възползваха да гласуват за турската певица, която най-накрая печели победата. Македония е друга класика, игнорирана от гласовете на съседката си Гърция. Причината? Не по-малко показателен спор, който обхваща три десетилетия.

Окупацията на Турция в Кипър през 1974 г. и влизането му във фестивала на следващата година кара гърците да се оттеглят от конкурса - ситуация, която беше обърната няколко години по-късно.

Миграционните движения обясняват голяма част от обичайните потоци от гласове от една държава в друга. Обяснимо е, че Германия е изключително щедра към Турция за всички турци-германци, които са се възползвали от възможността да възнаградят страната-майка с 12 точки. Тази практика, която позволи на Урибари да използва своите гадателни сили, приключи през 2013 г., когато Турция спря да участва. Предполага се, защото не беше съгласна с гласуването на журито и политиката членовете на Голямата петорка да отидат директно на финала. Същата година те обявиха, че ще излъчат фестивала по телевизията, въпреки че не взеха участие, но след като видяха лесбийската целувка на финландското представяне на полуфинала се оттеглиха. Мнозина смятат, че след изоставянето на фестивала се наблюдава завой към ислямския консерватизъм от страна на президента Ердоган.

СЛУЧАЙ 4: СКАНДИНАВИЯ И ЛЮБОВТА

Понякога тенденциите на гласуване в Евровизия не са симптом на вековна омраза, а на хармония между първи братовчеди. Северните страни разделят гласовете помежду си с почти религиозен плам. Любопитната тенденция е, че Швеция получава повече гласове от колегите си, отколкото им „раздава“. В шведското население има страхотна фестивална традиция – „Melodifestivalen“, откъдето идва неговият представител, е почти по-важна от самия фестивал и има тенденция гласът да се разпределя по по-малко политически начин и повече за обективно удоволствие (всичко обективно, което може да е вкусът). Финландия дори участва с песен на шведски през 2012 г.

За тези, които мрънкат, че благодарение на наличието на толкова много съседни държави и в подобна културна орбита, някои страни винаги са толкова добре класирани, трябва да се помни, че може да се говори за „острови на вкуса“, разпределение на гласовете между съседите или блокове, неофициално организирани, но има обективна истина: това не е математика или нещо подобно, иначе същите три държави винаги биха печелили. Което, противно на това, което може да изглежда, не се случва. Ако всички телевизии приемат фестивала толкова сериозно, колкото скандинавците и Швеция в частност, би било съвсем друго нещо.

СЛУЧАЙ 5: БИВШИЯТ СССР

Градът-домакин на "Евровизия 2022" ще се избере с конкурс

Италианският град, който ще бъде домакин на Евровизия 2022, ще бъде избран въз основа на резултатите от състезание, съобщи на пресконфе...

Бившите съветски републики се считат за трети блок заедно с Балканите и "викингите", но отново, оранжевата революция и кримският конфликт дават друго направление. Русия става все по-трудно да печели гласовете сред бивши членове на Варшавския договор.

В балтийските страни младото население не е проруско настроено и това се отразява на всеобщия вот. Пример за това е, когато Русия не получи точки от Литва през 2015 г., когато бяха явен фаворит да вземат титлата заедно с шведа Монс. Естония функционира като друга страна, разделена между възрастното население със съветско сърце и младежите, които се чувстват по-близо до скандинавската сфера.

Нито Русия е много скъпа за грузинците; през 2009 г. на Грузия беше представена песен със заглавие „We don't wanna put in“, която фонетично звучи почти като „Не искаме Путин“, по повод актуалния конфликт в Южна Осетия. Подканена от организаторите да избегне всякакъв вид политически нюанси и след отказ да го направи, страната е дисквалифицирана от конкурса.

Случаят с Украйна и Русия с Крим е най-новият пример за политизиране на фестивала. Джамала печели през 2016 г. с песента „1944 г“., която напомня за депортацията в Крим, поръчана от Сталин. Времето не може да бъде повече - или по-малко - благоприятно, тъй като конфликтът около полуострова al pil pil. Журито на Русия и Украйна взаимно присъдиха 0 точки, докато масовото гласуване показа по-голяма непринуденост или помирителен дух, като гласува с 10 и 12 точки.

През 2017 г. на участника от Русия беше забранено да влиза в Украйна за участие в концерти в полза на присъединяването на Крим към Русия. Въпреки опитите за дистанционно представяне Русия най-накрая не участва и отказва да излъчи конкурса по телевизията. Странният предпоследен епизод в недекларираната война е неправилно затворен.

Евровизия 2021: Виктория Георгиева се класира на 11 място (ВИДЕО)

Песента на Виктория Георгиева "Growing Up Is Getting Old" остана на 11 място на тазгодишната Евровизия, като незнайно по каква логика н...

Подобна ситуация се случи през 2012 г., когато Армения отказа да участва поради споровете си с Азербайджан, когато фестивалът се проведе същата година в Баку. Събитие, от което страната се възползва, за да стане международно известна с икономическо разгръщане и едно от най-зрелищните сценарии, които помни конкурса.

СЛУЧАЙ 6: ИСПАНИЯ, ЗАГУБЕНИЯТ СЛУЧАЙ

Испания също има своя дял от политически разногласия, които се срещат с мърморене. Ако „Cuéntame“ избра да започне победата на Масиел и „Ла ла Ла“ в Евровизия, това беше, защото беше продадено като триумф за страната след десетилетия изолация и почти никаква роля сред международната общност. Във всеки случай, през следващата година Австрия отказа да участва именно като протест срещу диктатурата на Франко.

Испанската емиграция от петдесетте и шейсетте години се проявява в факти като Швейцария, традиционната дестинация на емигранта от онези години, страната, която е присъдила най-много точки на Испания. Понастоящем нови емигранти от Германия или Великобритания винаги дават висок резултат при гласуването. И, любопитно, или не, Албания. Тъй като имиграцията също работи в този смисъл, страната, за която Испания гласува най-много през последните години е Румъния, след дълги десетилетия, гласуване за Германия.

Не само инерциите на населението ръководят испанското участие в „Евровизия“. През 1982 г., в разгара на Фолклендската криза, случайно или не, представителката на Испания, Лусия се представя с тангото „El“, което беше несправедливо запокитено в ъгъла. Страната домакин е Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа