X
 
 

Германия и Франция предлагат който не иска мигранти, да плаща

1738 3
photo of Германия и Франция предлагат който не иска мигранти, да плаща
Снимка: Getty Images/Guliver
Правителствата на страните-членки на Европейския съюз, които отказват да приемат обратно имигранти, регистрирани при тях при първо влизане в ЕС (бел. ред. - съгласно Дъблинските регламенти), да плащат, за да бъдат освободени от квотната бежанска система. Такова предложение има от страна Франция и Германия, твърди Reuters, позовавайки се на вътрешни документи.

Според EURActiv, идеята е страната-членка на ЕС, която регистрира имигрант, да поема отговорност за него за срок от 8 години. Досега Германия предлагаше срокът да е 10 години. Ако някоя страна-членка не иска да приеме обратно регистриран мигрант, след като на него му е отказано убежище в друга страна-членка, то тя да предприеме "алтернативни мерки за солидарност", предлагат Париж и Берлин. На дипломатически език това означава да плати - с допълнителна вноска или в бюджета на ЕС, или за проекти в Африка, насочени към сдържане на миграцията.

България се отказа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

Министерският съвет реши Република България да се въздържи от присъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна мигр...

В документа се посочва, че ЕС би трябвало да има подходящ механизъм, за да се избегнат ситуации, в които всички правителства на ЕС биха избрали да платят, за да се измъкнат от отговорност и че би трябвало да се създаде осемгодишен период за какъвто и да било ангажимент.

Подобна мярка ще ускори напредъка на реформите по правилата на ЕС за получаване на убежище преди изборите за Европейски парламент през май, смятат европейски дипломати, пише БГНЕС. Целта на мярката е да се намалят разликите между държавите в Централна Европа, които се страхуват, че тези промени биха могли да насърчат пристигането на още по-голям брой емигранти, особено такива от Италия, през която огромен брой търсещи убежище стигнаха до Европа и която, според настоящите правила, е отговорна за настаняването им. Германия прие най-много хора, стигнали в Европа през Гърция и Италия.

Като друга отстъпка за Рим би трябвало да има специално правило за мигрантите, дошли на европейска територия, след като са спасени в Средиземно море - в момента италианското популистко правителство отказва да позволи кораби с имигранти да влизат в техните пристанища. Вчера последният кораб, нает от неправителствени организации - Aquarius, обяви, че спира спасителните си мисии заради политически пречки.

Досега Германия, Франция и Холандия търсеха солидарност от всички страни-членки на ЕС, но сега са по-отворени към възможността другите страни финансово да се изключат от схемата за разпределение на мигрантите, както първоначално предложи Европейската комисия през 2015 година. Вероятно и за това политическо споразумение ще бъде необходимо време, смятат дипломати, особено поради това, че унгарският премиер Виктор Орбан и евроскептичното италианско правителство изградиха политическия си имидж върху антимигрантската политика.

ЕК пита България и още 5 държави защо сме против Пакта за миграция на ООН

"Не разбирам причините за отказа, та нали документът не е задължителен за изпълнение и не задължава с нищо никого". С тези думи, изрече...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Винету-нема да платим 3 Винету-нема да платим преди 8 месеца Профил на трол?
    Който ги е канил ,да си ги дъндурка!Аз казах ХАУ!
  • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Кораба Aquarius - спасителни мисии... Лицемери!!! Те ги поканиха, те са им плащат сега! Държавите, където първи били влезли. Добро утро! Втасахме я! Това вече е геноцид!!!
  • ДуПеСе да се закрие 1 ДуПеСе да се закрие преди 8 месеца Профил на трол?
    Либерални екстремисти.
Последно в Актуално