Германия си припомня стар модел: стари и млади живеят заедно

2133
Германия си припомня стар модел: стари и млади живеят заедно
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Общата закуска е част от ежедневния ритуал. Тези, които могат, се събират в 9 часа сутринта в голямото светло помещение на приземния етаж. Не всичките единайсет обитатели идват, но повечето спазват този час.

"Тук винаги имам с кого да си поговоря", казва Хайдемари Мехлау. "Живеем заедно въпреки многото ни различия." А това е хубаво чувство, добавя 80-годишната жена, която живее сама. „Особено когато се нуждаеш от помощ или си болен, е хубаво да усещаш общност зад гърба си.“

Германският министър на икономиката получи плик с бял прах

Приемният офис на министъра на икономиката на Германия Роберт Хабек във Фленсбург получи късно снощи пощенски плик, съдържащ бяла прах,...

Хората си помагат взаимно

За 71-годишната Валтрауд това е като шестица от тотото. Дълго време тя е живяла на село, но сега има нужда от промяна. Тя намира, че в известен смисъл този модел на съжителство между млади и възрастни хора много прилича на живота на село: „Хората си помагат един на друг, грижат се, разменят мнения“.

Единайсетте членове на сдружението с идеална цел, обединяващо представители на няколко поколения, са на възраст от 13 до 90 години. Техният общ дом се намира в комплекс с нови жилища в берлинския квартал Панко – малък остров на разнообразието, в който хората споделят интереси и грижи.

Всичките 11 обитатели членуват в Сдружението „Живот в общност“. Всеки един от тях е наел жилище в сградата с различна площ – от 43 до 100 квадратни метра. Всички те са без вътрешни архитектурни бариери, затрудняващи придвижването им. Сдружението финансира общото помещение с телевизор и кухненска ниша, където се провеждат и сутрешните общи закуски.

Модел за бързо застаряващите индустриални общества?

Германската икономика влезе в рецесия

Германия е изпаднала в рецесия в началото на годината, като най-голямата европейска икономика се е свила с 0,3% през първите три месеца...

Корнелия Апел е инициаторката на проекта. 65-годишната жена го движи вече повече от 10 години. Пред ДВ признава, че ѝ е било изключително трудно да намери строителен предприемач, който да подкрепя проекта за жилища за няколко поколения. "Свързах се с много предприемачи, често те изобщо не отговаряха", казва тя.

Но в Германия този вид сдружения си остават голямото изключение, макар да имат много предимства. Обитателите запазват своята независимост, но в същото време могат да разчитат на различния житейски опит на съкооператорите, на техните професионални умения, хобита и свободно време. Така например работещите родители могат от време на време да разчитат на съжителите си, които да наглеждат децата им. И обратното – възрастните пък могат да разчитат при нужда на по-младите. Освен това да живееш в съдружество с няколко поколения е по-евтино, отколкото в старчески дом.

Всеки пети над 75 години се чувства самотен

Тенденцията е световна - особено във високоразвитите индустриални общества, каквото е и германското, се проявява този проблем. Делът на 65-годишните сред общото население бързо нараства. В Германия хората над 65 години съставляват 21,8% от населението на страната, а в Италия дори 23,3 на сто – най-високият дял в страните от ЕС, по данни на Евростат. Първенец по този показател в света обаче е Япония с 29,1 на сто дял на хората на 65 и повече години.

А с възрастта нараства и чувството за самота, показват редица изследвания по темата. Проучване, проведено от Института „Форза“ през 2021 г., стига до заключението, че всеки пети човек над 75-годишна възраст често изпада в социална изолация.

Задържаха още трима души, заподозрени в заговор за преврат в Германия

Полицията в Германия е задържала още трима души, заподозрени с предполагаем заговор за преврат на групата "Граждани на Райха" - движени...

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Група 13" с нов удар: Украйна унищожи руски моторен катер в Крим (ВИДЕО)

ЕС прекратява процедурата срещу Полша за върховенството на закона

ЕС ще санкционира руска медия

Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Ромите, атакували украински военни, се разкаяха: Действахме против държавата (СНИМКИ)

Китайският президент пристигна на първа европейска визита от 5 години насам

Горящи "Ейбрамс", загиващи войници: Кървавата цена в Украйна (ВИДЕО)

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа