Гърция не иска да спира със сила мигриращите към Европа

2034
Гърция не иска да спира със сила мигриращите към Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция отхвърли в неделя възможността да се заеме с "удавяне на жени и деца" в Егейско море. Страната повиши тона срещу европейските си партньори, които я обвиняват, че не блокира потока от бежанци.

"Гърция пази своите граници и границите на Европа. Това, което тя не може да направи и няма да направи, е да потапя лодки и да удавя жени и деца, защото европейските и международните закони и ценностите на нашата цивилизация го забраняват", каза заместник-министърът по европейските въпроси Никос Ксидакис.

Скопие: Затягаме границата с Гърция, това е в интерес на Македония и ЕС

Република Македония няма намерение да затваря границата с Гърция, но ако се стигне до увеличаване на натиска от страна на Европейския с...

Атина се нарежда по този начин сред „страните, които подкрепят бежанците, като Германия, Австрия или Швеция", добави той като уточни, че отговаря на "европейските ултраконсервативни кръгове”, които представят Гърция като източник на проблема с бежанците".

Този натиск повишава риска да се увеличи още цената, която плащат с живота си хората при масовото преселение през Турция и Гърция, хора, бягащи от конфликти и бедност, подчерта той, като припомни, че само за един ден – петък – загинаха още 45 души при опит да преминат по този път.

Приглушени наскоро, европейските критики, особено от страните от Централна и Източна Европа, бяха възобновени през последните дни срещу страната. Те обвиняват Гърция, че не прави достатъчно, за да пресуши потока от транзитно преминаващи през нейна територия станала входна врата за Европа на около 850 хиляди бежанци и мигранти през 2015.

Австрия дори обяви в събота временно изваждане на страната от Шенгенското пространство, спечелвайки си призив за солидарност от страна на Берлин, който отхвърли това като "псевдо решение".

Австрия: Ще има неприятни сцени по границите, ще връщаме обратно мигранти

"Въвеждането на ограничения за прием на бежанци ще доведе до ефекта на доминото и по този начин ще се увеличи натискът за приемането на...

Ксидакис върна топката към ЕС, искайки и прилагане на плановете за разпределяне на бежанци, оспорени от най-критичните към Атина страни, и на споразумението с Турция, която би трябвало да спре още в началото пътуването на мигрантите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа