Хиляди унгарци протестираха срещу данъка върху интернет трафика

16135
Хиляди унгарци протестираха срещу данъка върху интернет трафика
Снимка: Thinkstock/Guliver

Втора вълна от масови демонстрации срещу намеренията на правителството да въведе данък върху интернет трафика се надигна в Унгария.

Късно снощи близо 100 000 души излязоха по улиците на унгарските градове. Най-масовият протест се проведе в центъра на Будапеща, в който се включиха няколко хиляди души. Те преминаха през града и завършиха шествието си пред сградата на парламента. Както съобщава унгарската информационна агенция MTI, големи протестни действия е имало и в Дьор, Печ, Дебрецен и Сегед.

Унгария ще започне строителството на "Южен поток" след половин година

Унгария планира да започне строителството на газопровода "Южен поток", включващ доставки на синьо гориво през Черно море след шест месе...

Първите такива протести се проведоха в Будапеща в неделя, 26 октомври. Тогава протестиращите поставиха ултиматум на властите, настоявайки в рамките на 48 часа да се откажат от идеята за въвеждане на таксите за ползване на интернет. Законопроектът предвижда за всеки гигабайт трафик потребителят да плаща по 150 форинта (0,5 евро).

Новата протестна вълна не се размина и след като парламентът във вторник обсъди поправки в закона с предложение да се определи максимален размер на данъка. Предложението е за физически лица горният праг да бъде 700 форинта (2,27 евро) на месец, а за юридически – 5000 форинта (16,19 евро).

Предвижда се гласуването на законопроекта в парламента, в който мнозинството е на управляващата партия Фидес на премиера Виктор Орбан, да се проведе на 18 ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа