Хърватия критикува Германия за "поканата към бежанците"

4384
Хърватия критикува Германия за "поканата към бежанците"
Снимка: Getty Images/Guliver

В германската столица Берлин приеха спокойно критиките на президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович към федералния канцлер Ангела Меркел по повод на бежанската вълна, тръгнала към Западна Европа, предаде БНР.

Острите думи от страна на Загреб идват ден преди извънредната среща на върха на лидерите от ЕС именно заради кризата с бежанците. 

Меркел поиска от САЩ приемането на повече бежанци

Германският канцлер Ангела Меркел призова Съединените щати да приемат повече кандидати за убежище в момент, когато Европа се мъчи да се...

"Г-жа Меркел ги покани и след това натисна ръчната спирачка като заяви, че Германия сама няма да успее“, образно се изрази хърватската президентка за първоначалните действия на политически Берлин по отношение на бежанците, които в цялото си изявление нарича „икономически имигранти“.

Според Грабар-Китанович „г-жа Меркел реагира така сякаш не знаеше, че внезапното натискане на ръчната спирачка по време на управление на кола сред много други – разбирай – Европа – води до хаос в движението. И сега именно това трябва да се решава, подчертава хърватската президентка. 

Междувременно в самата Германия все по-често изразът „Добре дошли в Германия?“ се изписва във вестниците с въпросителен знак в края, което поставя под все по-голямо съмнение правилността на решението за широко отваряне на вратата на федералната република за бежанската или имигрантската вълна, идваща от Изток. 

А в последния си брой списание „Шпигел“ поставя на корицата си федералния канцлер като „Майка Ангела“, но с анализ на броя, според който „политиката на Меркел раздели Европа“.

40 000 места за първи прием на бежанци ще предостави Германия

Германия ще предостави 40 000 места за първи прием на бежанци, които ще са справедливо разпределени из цялата страна. Това обеща канцле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа