Икономиката на Великобритания се възстанови до предпандемични нива

1687
Икономиката на Великобритания се възстанови до предпандемични нива
Снимка: Unplash

Британската икономика надхвърли нивото си отпреди пандемията, след като отбеляза силен растеж през ноември, сочат официални данни, съобщи БГНЕС.

"Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,9% през ноември 2021 г. и за първи път е над нивото си отпреди пандемията от коронавирус", се казва в изявление на Службата за национална статистика.

Британците масово искат оставка на Джонсън, обедняването там се увеличава

Трябва ли британският премиер Борис Джонсън да подаде оставка? Девет от десет читатели на популярния британски ежедневник Mirror вече н...

Икономиката на Обединеното кралство е с 0,7% над нивото си от февруари 2020 г., добави службата.

"Удивително е да видим как размерът на икономиката се връща към предпандемичните нива през ноември - свидетелство за твърдостта и решителността на британския народ", заяви финансовият министър Риши Сунак.

Смятан за потенциален наследник на изпадналия в затруднение министър-председател Борис Джонсън, Сунак призова британците да си поставят бустерна инжекция, за да помогнат за запазване на икономическото възстановяване.

"Всички ние трябва да изиграем жизненоважна роля, за да защитим живота и работните места, и призовавам всеки да изпълни своята, като се подсили колкото се може по-скоро", каза той.

Въпреки че икономиката на Обединеното кралство отбеляза силен растеж през ноември в сравнение с производството от едва 0,2% през октомври, това беше преди да се появи вариантът Омикрон.

Британска електрокомпания: За да се стоплите, гушкайте домашните любимци или направете няколко скока

„Ovo Energy“, един от най-големите доставчици на електроенергия във Великобритания, публикува линк към блог, "съдържащ съве...

"Почти сигурно БВП е спаднал през декември, тъй като домакинствата са се свили в отговор на варианта Омикрон“, отбеляза Самюъл Томбс, главен икономист за Обединеното кралство в Pantheon Macroeconomics.

Миналата седмица Британският консорциум за търговия на дребно предупреди, че ограниченията, наложени след Омикрон, са "изтрили" голяма част от скорошното възстановяване на британските магазини. Все пак британските супермаркети успяха да избегнат сериозни последици, тъй като Омикрон увеличи търсенето на стоки за празненства вкъщи. Супермаркетът Tesco, най-големият британски търговец на дребно, повиши в четвъртък прогнозата си за годишната печалба, след като отчете 3,2% увеличение на продажбите през празничния период.

Междувременно Джонсън се бори за политическото си бъдеще, тъй като възмущението нарасна след закъснялото му извинение за присъствието на парти по време на блокадата и след като се появи нов доклад за други шумни събирания в офиса му.

„Това се случва в момент, когато перспективите пред британската икономика са "помрачени от отсъствия по болест, прекъсване на веригата за доставки и криза в разходите за живот на домакинствата", заяви Алпеш Паледжа, водещ икономист в КБИ, основната британска бизнес лобистка група.

Икономиките се борят с високата от десетилетия инфлация, която принуждава централните банки да повишават лихвените проценти, включително Английската централна банка, която миналия месец повиши основната си цена на заемите до 0,25%. Лихвата беше увеличена от рекордно ниското ниво 0,1%. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа