Ipsos: Пет проблема тревожат света през май

1394
Ipsos: Пет проблема тревожат света през май
Снимка: Getty Images/Guliver

Пандемията на коронавируса остава най-големия проблем в света, запазвайки първо място, откакто е добавена в списъка през април 2020 г.

Към май 2021 г. средно 42% от анкетираните считат пандемията за едно от най-тревожните предизвикателства, пред които е изправена страната им. В сравнение с предходния месец този показател е намалял с три процента.

Първите пет проблема включват също безработица (34%, -1 процент спрямо април), бедност и социално неравенство (32%, +1), финансова и политическа корупция (30%, без промяна), престъпност и насилие (25%, без промяна).

35% от анкетираните жители на страните по света вярват, че страната им се движи в правилната посока (без промени в сравнение с април), а 65% - в грешната посока (без промени). Най-оптимистични са жителите на Саудитска Арабия (88%, –2), Австралия (62%, +2) и Индия (52%, –11); най-уверени, че страната им върви в грешната посока, са тези от Колумбия (91%, +7), Перу (83%, -6) и Аржентина (79%, +2). 61% от руснаците вярват, че страната ни се движи в грешната посока (+2), а 39% - в правилната посока (-2).

Русия все още заема един от последните редове в списъка на страните, които са най-притеснени от коронавируса - само 14% от руснаците смятат това за един от основните проблеми, пред които е изправена страната (това число е спаднало с още 2 процента). Още по-малко коронавирусът сега тревожи само израелците (13%, +1) Коронавирусът тревожи и жителите на Южна Африка (26%, -3) и Швеция (27%, -5) с Мексико (27%, -11). Най-притеснени от пандемията са жителите на Малайзия (74%, +9), Япония (68%, +4) и Индия (66%, +21).

Д-р Петко Загорчев: Коронавирусът е многолик енергиен вампир

"Covid-19 е с изключително разнообразие по тежест, форми, индивидуалност. Това заболяване ни припомни индивидуалния подход към пациента...

31% от руснаците все още смятат безработицата за един от основните проблеми (-1 % за месец). Този проблем е най-спешен за Южна Африка (66%, +5) и Италия (60%, непроменени), както и Испания (60%, +1), най-малко - за Германия (12%, -4), Холандия (13%, –3) и Полша (15%, –4).

Русия все още е на първо място в списъка на страните, загрижени за бедността и социалното неравенство - 61% от руснаците ги смятат за един от основните проблеми, пред които е изправена държавата (+3 %.). Унгария е на второ място (47%, +7), на трето - Колумбия (46%, +4). Най-малкото този проблем тревожи респондентите от Саудитска Арабия (13%, –2), Полша (20%, +1), Индия (21%, без промяна).

Русия слезе от първо място на четвърто място сред страните, които са най-загрижени за финансовата и политическата корупция - този проблем е актуален за 53% от анкетираните руснаци (-4%). Най-загрижени за този проблем са южноафриканците (63%, +6), следвани от колумбийците (56%, +13) и унгарците (54%, +1). Най-малкото този проблем тревожи шведите - 7% (-3), французите - 10% (-1) и саудитците - 14% (-1).

Русия се издигна с две позиции от последното място в списъка на страните, загрижени за престъпността и насилието - този проблем е актуален само за 8% от руснаците (+2%), най-малко този проблем е от значение за Полша (6%, - 3) и Япония (7%, -1). Шведите са най-загрижени за престъпността - 57% (+7), мексиканците - 53% (+6) и южноафриканците - 52% (+1).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа