X
 
 

Използват ли лейбъристите документи, получени от руски хакери?

1413 1
Използват ли лейбъристите документи, получени от руски хакери?
Снимка: Getty Images/Guliver
The Times разработва темата в търсене на отговор на въпроса дали документите са получени от руски хакери.

Тя идва в момент на скандал във Великобритания след като лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин заяви, че разполага с "доказателство", че националното здравеопазване (NHS) е изложено на риск в подготвяна търговска сделка от консерваторите със Съединените щати след Brexit. Корбин посочи, че разполага с документ от 451 страници, който показват, че преговори между Лондон и Вашингтон реално са се състояли, което доказва. Премиерът Борис Джонсън обаче заяви, че тези твърдения са "глупост" и че националното здравеопазване не е част от търговските преговори. Последва акция от сайта Reddit , който закри десетки акаунти във връзка с изтеклата информация, и заяви, че това вероятно е част от кампания на дезинформация, произлизаща от Русия. Корбин избегна подчерта, че никой не е отрекъл, че информацията в документите не е вярна и настоя фокусът да остане върху съдържанието, а не върху източника. Борис Джонсън нарече документите "отклоняване на вниманието от изборите".

Великобритания ще публикува доклада за руското влияние след изборите

Британското правителство ще публикува парламентарния доклад, в който се обяснява за руското влияние в политиката на Обединеното кралств...

На фона на този спор министърът на културата Ники Морган заяви, че е "изключително сериозно", че изтекли документи, използвани от Джереми Корбин като "доказателство", че консерваторите искат да включат Националната здравна система (NHS) в бъдещите търговски сделки, са свързани с руска дезинформационна кампания, пише британският вестник The Times, цитиран от Агенция "Фокус".

Говорейки за програмата на BBC Radio 4, министър Морган каза: "Разбирам за това, което се публикува на този уебсайт, че изглежда има всички белези на някаква форма на намеса.И ако това е така, това очевидно е изключително сериозно. И всъщност като министър на културата очевидно едно от нещата, които търсим и наблюдаваме, е всяка намеса в нашите избори. "

Лидерът на лейбъристите многократно е твърдял, че Борис Джонсън възнамерява да "разпродаде" NHS на американски фармацевтични компании.

По време на срещата в Лондон американският президент отрече, да е водил преговори с Борис Джонсън за здравната система на страната. На директен журналистически въпрос дали NHS може да бъде на масата на търговските разговори след Брекзит, Тръмп отговори: "Не, категорично не. Нямам нищо общо с това. Никога дори не съм мислил за това, честно казано". Още подробности от срещата в Лондон можете да прочетете тук.

Анди Макдоналд, министърът на транспорта в сянка, поднови призивите на правителството да публикува доклада на Комитета за разузнаване и сигурност за евентуална намеса на Русия в демократичния процес на Обединеното кралство, който беше спрян от Даунинг Стрийт.

Великобритания ще въведе медицински данък за всички чужденци

Великобритания възнамерява да повиши размера на медицинския данък за чужденците до 625 британски лири годишно от 2021 г. Това съобщи бр...

Той каза: „Ако искаме да стигнем до дъното на степента, в която руската държава се намесва в изборите, можем ли да публикуваме доклада на комисията по разузнаване и сигурност? Нека го извадим. Това трябваше да бъде публикувано преди години. "

В изявление Reddit заяви, че разследването е открило „модел на координация“ между вече забранените акаунти на този сайт и руска кампания, разкрита от „Facebook“ по-рано тази година. Информацията от разследването на кампанията „Вторична инфекция“ във „Facebook“ бе използвана за идентифициране на заподозрени акаунти в Reddit.

Понастоящем няма предположения документите да са били фалшиви или да са подправяни по някакъв начин.

Лидерът на лейбъристите отново отказа да обсъжда източника на документите, като каза само, че „тези документи разкриват заговора срещу нашата NHS. И разбира се, нито правителството на Обединеното кралство, нито правителството на САЩ отричат тяхната автентичност. Представянето им пред журналисти очевидно е в интерес на обществото.“

Това не е първият път, в който името на Русия и руските хакери влизат в реториката на опонентите във Великобритания. Избори и Русия се свръзват често и по отношение на кампанията и резултатите от референдума през 2016г. за Brexit. 

Димитър Иванов: Промени очакват българите във Великобритания след изборите

Във Великобритания по данни на посолство на Острова има около 110 000 български граждани. Четири вида политики, които остават несигурни...

Очаква се британското правителство да публикува парламентарен доклад, в който се обяснява за руското влияние в политиката на Обединеното кралство. Това ще се случи след изборите на 12 декември, твърди Британският министър, отговарящ за сигурността. Опонентите на консервативното правителство на премиера Борис Джонсън го обвиняват в забавянето на публикуването на доклада, изготвен от парламентарната комисия по безопасността и разузнаването. Информацията е била прегледана от експерти и одобрена за публикуване, но според критиците Джонсън се бави, тъй като доклада може да разкрие неприятни факти за него и партията му. Още за доклада може да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...