X
 
 

Грузия, Молдова и Украйна с амбициозен план за интегриране в ЕС

1314 0
Грузия, Молдова и Украйна с амбициозен план за интегриране в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver
На срещата на министрите на външните работи на държавите от Източното партньорство с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел в Братислава, Грузия, Молдова и Украйна представиха съвместно заявление, свързано с плановете за по-тясна интеграция с Европейския съюз.

Както съобщава порталът „Грузия online”, трите държави са си поставили амцибиозната цел за постигане на „постепенна интеграция в единния пазар на ЕС”.

ЕС обмисля да назначи специален пратеник за Западните Балкани?

Европейският съюз интензивно търси подходяща личност за новия пост на специален пратеник за Западните Балкани, а най-сериозният кандида...

Министрите на външните работи на трите държави заявяват, че трябва да бъдат намерени нови възможности за разширяване на „четирите свободи” на ЕС, което ще подпомогне „създаването на общо икономическо пространство”.

Единният европейски пазар на ЕС се базира на принципите на четирите свободи на движение – на хора, стоки, услуги и капитали.

В своето съвместно заявление министрите на външните работи подчертават, че „като европейски държави, които се отнасят с уважение към основополагащите ценности на ЕС след осъществяването на Споразумението за асоцииране и отчитайки волята на своите граждани”, Грузия, Молдова и Украйна „разглеждат възможността да подадат заявление за членство в ЕС, в съответствие с чл. 49”.

Министрите на външните работи подчертават, че европейската интеграция е „свободен избор” на техните народи и че другите държави са длъжни да се отнесат към него с нужното уважение. Според тях, този избор трябва да бъде освободен от оказването на възможен натиск от трети държави.

Протестиращите в Тбилиси не пускат депутатите в парламента

Представители на опозицията и техни привърженици, които искат извънредни избори в Грузия, блокираха входовете на парламента и не пускат...

Грузия, Украйна и Молдова се обявяват за създаването на съвместен формат на диалог между тях и ЕС, в който ще бъдат обсъждани въпросите на интеграцията в ЕС в областта на транспорта, енергетиката, правосъдието, цифровата икономика и други.

Според министрите на външните работи на трите страни, срещата на върха на Източното партньорство през 2020 г. „трябва да определи дългосрочен, стратегически ориентиран към бъдещето дневен ред, който да очертае политическите цели и новите задачи пред Източното партньорство”. Това ще помогне ЕС и неговите източноевропейски партньори да изградят по-тесни взаимоотношения помежду си.

В заявлението се призовава ЕС да играе по-активна роля в урегулирането на конфликтите в региона.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално