Източник от кръга на Пригожин издал на украинците къде е Рогозин, твърди съветник на Зеленски

8952
Източник от кръга на Пригожин издал на украинците къде е Рогозин, твърди съветник на Зеленски
Снимка: Getty Images

Украинската армия е успяла да обстреля ресторанта, в който бившият руски вицепремиер и ексръководител на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин е празнувал рождения си ден преди няколко дни благодарение на информация от кръга на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин. Това заяви Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски (от 15:15 минута във видеото).

Припомняме, че Рогозин и жена му бяха ранени при обстрела, а според информация от вчера бившият руски вицепремиер е преместен в болница в Московска област. Раните му изглежда не са безобидни - по неофициални данни поне един шрапнел е попаднал в дясната му плешка.

Кръв по пода: Показаха снимки от ресторанта, в който раниха Рогозин

"Не повярвахме, проверихме и се убедихме, че е така", каза Арестович. И добави, че в Херсонска област са получавали данни от руската армия за местоположението на хора на Рамзан Кадиров. В руската армия има много интереси, противопоставящи се, подчерта съветникът на политическия кабинет на Зеленски.

Според ръководителя на украинското военно разузнаване генерал Кирило Буданов, Пригожин е формирал съюз с командващия руската армия в Украйна генерал Сергей Суровикин, срещу руския военен министър Сергей Шойгу.

Арестович каза и друго специално за Бахмут - че вече на няколко пъти украинците намират трупове на руски войници, без необходимото военно снаряжение, дори без каски, а само с лично оръжие. Подобна информация е цитирана в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), но от британското министерство на отбраната - че руснаците изпитват недостиг на боеприпаси за артилерията си. Заради това ISW сега напомня своя оценка още отпреди месеци, че превземането в началото на лятото на Северодонецк и Лисичанск с употреба на огромно количество ресурси като техника, боеприпаси и човешка сила е подкопало руската бойна мощ до такава степен, че сега руснаците не могат да постигнат важни цели в офанзивен план.

В социалните мрежи все по-усилено се коментира, че украинците вече са достигнали покрайнините на Кремена, Луганска област. Официално потвърждение от Генералния щаб на украинската армия обаче все още няма. За сметка на това в района на Бахмут украинската армия държи всички важни позиции - периодично в социалните мрежи излизат различни видеа, за да може това да бъде и визуално показано. Едно от най-актуалните е от Опитно - важна позиция на около 4 километра югоизточно от Бахмут, на която руските телеграм канали редовно обръщат внимание и постоянно с определение, че има "свирепи боеве".

Вчера, 24 декември, след руски обстрел в Херсон загинаха 10 цивилни и бяха ранени 55 души. Повечето пострадали са уцелени, докато пазаруват за коледните празници. Украинският президент Володимир Зеленски не издържа и публикува в официалния си профил във Фейсбук снимки от резултатите от обстрела, включително с окървавени трупове на улицата, като написа, че обикновено такива кадри биват маркирани и прикрити от социалните мрежи с означението "чувствително съдържание", но че това "съдържание" всъщност е ежедневието на Украйна заради варварщината на режима на Путин.

ОЩЕ: Путин готви армията си за нова атака в Украйна, при Бахмут руснаците отстъпват (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа