Янукович се смята за законен президент, моли Русия за защита

16288
Янукович се смята за законен президент, моли Русия за защита
Снимка: Getty

Виктор Янукович заяви, че се смята за законен президент на Украйна.

"Аз, Виктор Фьодорович Янукович, се обръщам към народа на Украйна. Както и преди се смятам за законен държавен глава, избран благодарение на свободни избори. Не мога да бъда безучастен към трагичните събития в моята страна. Смятам, че подписаното на 21 февруари 2014 от мен и лидерите на украинската опозиция в присъствието на уважаваните западни партньори споразумение не се изпълнява. По улиците в градовете на нашата страна вилнее екстремизъм. По адрес на мен и на моите съмишленици се отправят заплахи за физическа разправа", заяви държавният глава, цитиран от БГНЕС.

"Принуден съм да моля руските власти да ми осигурят личната безопасност от екстремистите. За съжаление всичко, което се случва в момента във Върховната Рада, не носи легитимен характер. Решенията, които се приемат в отсъствието на много членове на ПГ на Партията на регионите и на останалите парламентарни групи, които се страхуват за своята сигурност, а някои даже бяха подложени на физическо насилие и принудени да напуснат Украйна, са незаконни", подчерта Янукович.

Той е категоричен, че приеманите в тези условия решения в най-скоро време ще докажат своята неефективност и няма да бъдат изпълнение.

"При това положение официално заявявам своята решимост да се боря до край за изпълнението на важните компромисни договорки за излизането на Украйна от дълбоката политическа криза. Призовавам незабавно ситуацията в нашата страна да се върне в полето на конституционния ред", заяви Янукович.

"Сега става очевидно, че народът в югоизточна Украйна и Крим не приема безвластието и фактическото беззаконие в страната, когато министрите се избират от тълпата на площада. Като действащ президент не позволявах на въоръжените сили да се намесват в случващите се вътрешнополитически събития. Нареждам това и сега. В случай, че някой издаде такава заповед на ВС и силовите структури, тази заповед е незаконна и престъпна", добави Янукович.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа