Янукович: Украйна е завзета от неофашисти, ще продължа борбата

28951
Янукович: Украйна е завзета от неофашисти, ще продължа борбата
Снимка: Getty Images/Guliver

Отстраненият президент на Украйна Виктор Янукович заяви, че властта в страната е превзета от „млади националисти и неофашисти”, които представляват абсолютно малцинство сред гражданите на страната”, предаде ИТАР-ТАСС.

По време на видеообръщение от Ростов на Дон Янукович поиска безпристрастно разследване на „трагичните събития в Киев”, при което да участват представители на властта, опозицията и Съвета на Европа.

Швейцария разследва Янукович

Швейцария започва разследване на бившия украински президент Виктор Янукович заради подозрения за пране на пари. Съдебните власти в стр...

„До днешната ситуация в Украйна доведе безотговорната политика на Запада, която беше копирана от активистите на „Майдан”, заяви Янукович.

Янукович заяви още, че не се смята за „свален от власт”.
Той обясни, че не е бил свален от президентския пост, но е бил принуден да напусне Украйна чрез заплахи. Янукович изрази намерението си да „продължи да се бори” за бъдещето на Украйна.

Той заяви, че Върховната Рада за нелегитимна.

„Смятам, че Върховната Рада е нелегитимна и както и преди мисля, че споразумението с опозицията, което не беше изпълнено, ако беше или бъде изпълнено, би могло да успокои в значителна степен ситуацията в страната и да даде началото на законен процес за урегулиране на политическата криза а Украйна. Това ще бъде изход от бездната в която ни тласнаха радикалите”, заяви Янукович.

По неговите думи последните решения в украинския парламент са вземани под натиск.

САЩ не признават Янукович, подкрепят Яценюк

Белият дом вече не приема Виктор Янукович като президент на Украйна, след като той е подкопал своята собствена легитимност, бягайки от ...

„Това е беззаконие, терор, безвластие и хаос. Това са безпрецедентни решения, които са вземани в парламента чрез насилие над депутати, сплашвания, замеряния с камъни. Парламентът гласува под натиска на силовите структури и терористите на Майдан. Те се самонаричат „кабинет на победата”. Победа над кого? Над украинския народ? Трябва да бъде съставено правителство на националното единство, за каквото сме говорили”, добави той.

Янукович се извини на гражданите на Украйна за събитията в страната, като подчерта, че „не са достигнали сили, за да бъдат прекратени безредиците”.

Янукович смята за необходимо провеждането на разследване за актовете на насилие, при което да участват представители на украинските власти, опозицията и Съвета на Европа.

„Въоръжените хора трябва да напуснат улиците, трябва да бъде обезпечено нормалното протичане на живота на гражданите на Украйна”, добави той.

Напрежението в Крим е естествена реакция на узурпирането на властта и „извършения от бандити държавен преврат”, допълни Янукович. „Това, което става в Крим, е абсолютно естествена реакция на държавния преврат, извършен от бандити – в Киев властта бе узурпирана от шепа радикали”, заяви Янукович, като призова автономната република Крим да остане в състава на Украйна.

Янукович дава пресконференция утре от Ростов на Дон

Украинският президент Виктор Янукович ще даде пресконференция утре (28 февруари) от 17:00 часа местно време. Източник от обкръжение...

Той заяви, че възнамерява да се завърне в Украйна, когато бъде уверен, че няма заплаха за сигурността му.

„Ще се завърна, когато условията го позволяват и когато получа гаранции за сигурността си от международните посредници”, заяви той.

Янукович заяви, че не се е срещал с руския президент Владимир Путин, но се е свързал с него. „Аз не съм се срещал с Владимир Путин. Говорих с него, след като попаднах на територията на Русия. Договорихме се, когато президентът на Русия има възможност, да се срещнем”, заяви Янукович.

Той разказа, че е попаднал на територията на Русия благодарение на патриотично настроени украински офицери. „Те изпълниха своя дълг и помогнаха да запазя живота си”, добави той.

Янукович също така заяви, че не възнамерява да търси военна подкрепа от когото и да е. „Каквито и да е военни действия в такава ситуация са недопустими. И аз не възнамерявам да търся военна подкрепа”, добави той.

Янукович дава пресконференция утре от Ростов на Дон

Украинският президент Виктор Янукович ще даде пресконференция утре (28 февруари) от 17:00 часа местно време. Източник от обкръжение...

Янукович изрази учудване от сдържаността на руския президент Владимир Путин по отношение на ситуацията Украйна.

„Русия е стратегически партньор на Украйна, имало е, има и ще има различни обстоятелства - икономически, исторически връзки и така нататък. Мисля, че Русия е длъжна и задължена да действа. И знаейки характера на Путин, се учудвам, че той и досега е сдържан и мълчи. Русия не може да стои безучастна, да стои настрана от съдбата на такъв важен партньор като Украйна. Не мога да кажа как Русия да действа, но още веднъж искам да добавя, че съм против военно нахлуване на територията на Украйна”, заяви Янукович.

Той допълни, че не е издавал заповед за използване на сила по отношение на демонстрантите в Киев.

„Никога не съм давал никакви заповеди на полицията да стреля. Полицията, както знаете, беше без оръжие до последния момент. Когато възникна заплаха за техния живот, когато започнаха да стрелят срещу тях, тогава полицията започна да се въоръжава”, заяви той.

Янукович добави, че се е срещал със служители на специалните части „Беркут” и им е поднесъл извиненията си.

САЩ не признават Янукович, подкрепят Яценюк

Белият дом вече не приема Виктор Янукович като президент на Украйна, след като той е подкопал своята собствена легитимност, бягайки от ...

„Това бяха хора, които наистина стояха изправени без оръжие срещу тълпата. Те бяха обливани с „коктейли Молотов” и палени, по тях стреляха с бойно оръжие и ги убиваха. Искам още веднъж да повторя, че се извинявам на тези смели хора, които бяха невинни и страдаха”, заяви отстраненият украински президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа