Кадиров се бунтува, руснаците са като камикадзета при Бахмут (ВИДЕО)

21984
Кадиров се бунтува, руснаците са като камикадзета при Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

След като създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин отдавна се утвърди като фигура, която работи да действа самостоятелно в Русия – и във военно отношение в Украйна чрез ЧВК Вагнер, и като използва частната си армия за политически цели, чеченският лидер Рамзан Кадиров не остана по-назад от него в конфликта с руското военно министерство.

Причината – новите правила, които министерството почна да налага като професионални стандарти в руската армия. Едно от тези правила е всекидневното гладко бръснене. Кадиров обяви, че това е против религиозните убеждения на бойците му и че ако ги карат да си бръснат брадите, това ще убие бойния им дух, тъй като те гледали на войната в Украйна като на свещена война. Това представлява утвърждаване на репутация – такава е оценката на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Много малко вероятно е руските сили да успеят да обкръжат наистина Бахмут, въпреки продължаващите руски твърдения за тактически успехи в този район, смятат още от ISW. Най-новото е твърдението, че ЧВК Вагнер са превзели Клещеевка – на 7 километра югозападно от Бахмут. Това е посочено както в дневния обзор на руското военно министерство за 20 януари, така и в този на популярния руски телеграм канал "Рибар", като там обаче има уточнение, че се завършвало прочистването на селището. Един от украинските профили в Twitter, който активно следи военните действия, признава, че в по-голямата си част Клещеевка е окупирана от руснаците, като битката сега е за позициите на високия терен (хълмове) на северозапад от селото. "Въпреки пратените подкрепления, ситуацията е трудна", казва той. Показателно е, че в сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия няма споменаване на Клещеевка като място на спечелена от украинците битка - КАРТА!

В авторитетното германско списание Spiegel се появи информация, че на среща при затворени врати германското външно разузнаване е представило данни пред депутати-експерти по сигурността в Бундестага, че всеки ден при Бахмут украинците губят трицифрено число войници (убити, ранени и изчезнали по време на боеве). Руската армия търпи по-големи загуби от това, но руското командване действа безмилостно и поне засега явно руските сили атакуват на принципа "всичко или нищо", като жертват за целта огромен брой войници. Съответно, темпото на руски атаки засега не намалява чувствително, въпреки многото руски жертви. Ако Бахмут бъде превзет, това ще позволи на руснаците да напреднат повече в Донецка област, гласи предупреждението.

В Соледар, макар че градът беше превзет от руснаците, още няма пълен руски контрол над района – там постоянно работят украинските дронове и то със сериозен успех.

КАРТА: В Запорожка област действително има раздвижване на руските сили, но оценката на ISW е, че то цели заемане на по-добри позиции за защита от украинска контраатака. Става въпрос за руски атаки в района на Орехов. "Рибар" твърди, че са превзети редица селца около Орехов, само че друг известен руски информационен канал "Царград" изрично публикува новина, че тепърва трябва потвърждение на тази информация. Предвид кадри от снощи как руска пехотна атака в Запорожието бива ударена жестоко от украински артилерийски огън, определено е необходимо потвърждение на руската информация: Руска офанзива изглежда тръгва в Запорожието, бивш ДНР министър не вижда шансове за успех

Междувременно, в руския град Ангарск избухна влакова композиция с гориво. Беларуската опозиционна телевизия NEXTA твърди, че то е било предназначено за руските сили в Украйна:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа