Путин надъхва руснаците, сравнявайки Запада с Нацистка Германия, Пригожин става по-опасен

8857
Путин надъхва руснаците, сравнявайки Запада с Нацистка Германия, Пригожин става по-опасен
Снимка: Getty images

Руският президент Владимир Путин направи нова крачка към превръщане на войната в Украйна в глобална. Той го направи главно посредством руския външен министър Сергей Лавров.

Говорейки за войната в Украйна, Лавров буквално сравни Запада с Нацистка Германия и направи внушения, че през Украйна Запада иска да срине Русия и да принизи руския народ. Руският външен министър тегли паралел между действията на Запада в защита на Украйна и намеренията на Хитлер да изличи евреите, което беше посрещнато от вълна от негодувание на Запад. Говорителят на Белия дом Джон Кърби, цитиран от Reuters, се възмути с думите: "Как смее да сравнява Холкоста с войната, която те подпалиха".

Същевременно Путин не обяви нова вълна на мобилизация, но говори на 80-тата годишнина от победата при Ленинград, като по този начин символично също прекара паралел с Великата отчествена война и тази в Украйна. Според оценка на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), Путин е говорил за "спецоперацията" точно на 18 януари с цел консолидиране на руската нация, а не с грижа за ефекта извън границите на Руската федерация. "Путин и Лавров продължават да отричат суверенитета на Украйна и отхвърлят директни мирни преговори с Украйна", категорични са от ISW.

По отношение на "окуражаването" на руската нация, показателни са думи на Путин при визитата му в държавния завод "Обухов", част от руския ВПК концерн "Алмаз-Антей". Там той говори как те произвеждали 3 пъти повече ракети, отколкото САЩ за година и повече от всички оръжейни компании в света – нещо, което едва ли някой с трезв разсъдък може да повярва.

Същевременно, създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, под маската на патриотична критика срещу продуктите на "прогнилия Запад" - в случая YouTube, който бил "чумата на нашето време", атакува враговете си в Кремъл. От думите му в един от двата му официални канал в Телеграм личи следното: "... днес имаме огромен брой хора в президентската администрация, които мислят само за едно нещо - ако Русия загуби войната възможно най-скоро, дали американците ще дойдат и ще ни регулират възможно най-скоро колкото е възможно. Господи, това няма да стане. Имайте предвид, че не е достатъчно да се унижавате пред американците. Трябва да го направите по начин, който ги прави щастливи. Но това никога няма да се случи. Няма да те приемат. И тогава ще дойдете при нас, където вече ще ви очаква чукът Wagner. Тези, които са против затварянето на YouTube, според мен са хора, които са предатели на своя народ и на своята страна, предатели на предишните и бъдещите поколения руснаци. Те живеят в чужбина, почиват в чужбина, отглеждат деца в чужбина, прокламират високи ценности, но въпреки това подкрепят Запада по всякакъв начин и се хранят от него. Поради тази причина те са против изключването на YouTube, защото за тях е много важно да слушат историите на украински лидери като Фейгин, Гордън и т.н. (бел. ред. - Марк Фейгин е бивш руски депутат, опозиционер, който отдавна напусна Русия и има канал в YouTube “Фейгин LIVE”, където всеки ден говори за войната в Украйна, най-често с подалия оставка нещатен съветник на Зеленски Олексий Арестович). И така те се опитват да спасят YouTube по всякакъв възможен начин."

Пригожин разкритикува и новите нареждания на руското военно министерство да не се ползват лични автомобили, смартфони и таблети в зони на бойни действия. Причината – многократно украинската армия прихващаше сигналите от такива лични устройства и планираше унищожителни удари, например този в Макеевка. Само че според Пригожин, личните смартфони и таблети, които не са с криптирана връзка, са много необходими за бойните действия. Той казва в личния си канал в Телеграм: "Невъзможно е да кастрираш боеспособното население на страната, да го вкараш в абсурдна рамка. Войната е времето на активните и смелите, а не на гладко избръснатите с предадени в склада телефони".

Военните действия в Украйна

Особена промяна на фронта няма. В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия Соледар и Сол (на 5 километра северозападно от Соледар, там има жп гара по жп пътя между Северск и Бахмут) са посочени като места, където украинците са спечелили. Само че в своята сводка руското военно министерство изрично посочва гара Сол като овладяна от руските сили. Че ЧВК Вагнер са превзели гарата се заговори още на 16 януари, когато се появиха снимка и видео от мястото на събитието, за да се покаже, че това вече не е украинска позиция. Само че Сол е и административен район, а не единствено жп гара и това внася още повече неяснота кой какви позиции държи там.

В обзор на ситуацията при Соледар и Бахмут един от украинските военни на място, които дават сведения – с позивна Кианин, изрично подчерта, че всички важни защитни позиции се удържат. Той уточни, че украинското командване е определило какво е важно и какво не е като позиция, но без да дава подробности по места. Има обаче геолокализирани кадри на разрушен мост над река Бахмутовка, при Дворичина (2 километра западно от Соледар), което подсказва, че украинците правят всичко възможно да ограничат напредък на руснаците.

При Бахмут промяна няма – най-гореща точка там сега е Клещеевка, на 7 километра югозападно от града. Превземането ѝ може да позволи на руснаците да прекъснат пътя между Бахмут и Часов Яр, което ще затрудни украинската логистика за атакувания от руските сили от над половин година град.

В Луганска област паритетът се запазва – украински натиск, който обаче не е толкова мащабен и концентриран, че да бъде превзета Кремена. Има и съобщения, че руснаците пренасочват нови сили през Северодонецк в защита на Кремена.

Украинците съобщават, че все повече руски сили се събират в Запорожка област, вероятно за да изградят защита срещу украинска контраофанзива там.

ОЩЕ: Руснаците ще атакуват със 700 000 войници Украйна откъм Беларус - слухове в социалните мрежи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Неволя: В Оренбург построиха сами дига срещу наводнението, може да им я бутнат (ВИДЕО)

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Загубиха и веднага донос за ЛГБТ: Женска волейболна драма в Русия (СНИМКИ)

Поредна нощ на протести в Грузия срещу закона по руски за "чуждестранните агенти" (ВИДЕО)

Изборните измами в Русия: Няма проблем (ВИДЕО)

Баща инжектира едногодишната си дъщеря с живак в Германия

"Всеки оцелява както може": Кулеба за призива на САЩ да не удрят руски енергийни обекти (ВИДЕО)

Руснаците хвърлиха управляема бомба върху учебно заведение в Харковска област: Има загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа