Критикуваха Швеция за първоначалното отношение към пандемията

4691
Критикуваха Швеция за първоначалното отношение към пандемията
Снимка: Getty Images/Guliver

Първоначалният отговор на Швеция на пандемията от COVID-19 е бил "недостатъчен" и "закъснял", със значителни пропуски в тестването и проследяването, заяви независима комисия в петък.

Швеция попадна в световните заглавия заради решението си да се бори с разпространението на вируса предимно с непринудителни мерки, докато останалата част от Европа премина към различна степен на блокиране.

Подходът, който здравните власти и правителството подчертаха, че цели да осигури устойчивост в дългосрочен "маратон, а не спринт", предизвика полемика както в страната, така и в чужбина, особено след като броят на смъртните случаи значително надхвърли този в съседните скандинавски страни.

В петък комисията отбеляза, че Швеция се различава от другите страни, но заяви, че оценката на нейния "избор на път" ще бъде въпрос, към който тя ще се върне в окончателния си доклад - планиран за края на февруари.

Вместо това предварителните констатации бяха насочени към готовността на страната, здравните услуги и системите за контрол на инфекциите.

Швеция временно спря ваксината на Moderna за пълнолетните под 30 г.

Агенцията за обществено здраве в Швеция препоръча временно да се спре употребата на ваксината Moderna срещу COVID-19 сред младите пълно...

"Въпреки това вече можем да отбележим, че мерките, които Швеция въведе през пролетта на 2020 г., изглежда са закъснели", заяви комисията.

"Справянето на Швеция с пандемията се характеризира с бавна реакция", се казва в доклада и се добавя, че "първоначалните мерки за превенция и контрол на заболяването са били недостатъчни, за да спрат или дори значително да ограничат разпространението на вируса".

В доклада се отбелязва, че "нефармацевтичните интервенции на страната, особено през пролетта на 2020 г., са се състояли почти изключително от общи съвети и препоръки на Агенцията за обществено здраве", които хората е трябвало да следват на доброволна основа.

Но комисията изтъкна и някои въведени задължителни мерки, като например ограничението за посещаване на публични събирания през март 2020 г. и забраната за посещение на старчески домове от 1 април 2020 г.

Комисията добави, че разпокъсаната и децентрализирана система за контрол на инфекциите в страната, в която здравеопазването се управлява от регионалните власти, води до неяснота кой носи отговорност, когато сериозна зараза засегне цялата страна, и че готовността на Швеция за пандемия е недостатъчна.

Карикатурист на пророка Мохамед загина в катастрофа

Шведският карикатурист Ларс Уилкс, който нарисува пророка Мохамед с тяло на куче, е загинал при пътнотранспортно произшествие, съобщи Б...

Комисията също така разкритикува времето, което е било необходимо на Швеция да изгради адекватни мерки за тестване, като отбеляза, че "целта на правителството от април за 100 000 теста седмично не може да бъде постигната до началото на септември 2020 г.".

Макар да заяви, че съседни държави като Норвегия и Финландия са се справили по-добре по време на първата и втората вълна на пандемията, комисията заяви, че Швеция "изглежда като средна европейска държава, когато става въпрос за броя на починалите".

Според доклада Швеция се е справила по-добре с третата вълна.

Въпреки това комисията заяви, че някои от проблемите, свързани с ранната реакция на Швеция, са били наблюдавани и в други страни.

В петък страната с население от 10,3 млн. души съобщи за общо 1 171 512 случая на новия коронавирус и 15 025 свързани с него смъртни случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа